Mitt i Vasastan

Biblioteka­rien avslöjar sina bästa anekdoter

STADSBIBLI­OTEKET. Kelande par, nycklar till skyddsrum och ihåliga böcker

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Tror du att det bara lånas böcker och studeras på Stadsbibli­oteket? Fel. Patrik Schylström har jobbat där i 20 år och avslöjar sina bästa anekdoter.

För fem år sedan upptäckte biblioteka­rien Patrik Schylström att några av Stadsbibli­otekets cirka 500 000 böcker buktade ut. I hyllan med litteratur om Stockholm hittade han en ”låtsasbok”.

Nyckel i ihålig bok

– Boken var ihålig. Inuti hängde en nyckel på en liten krok. Det var jättekonst­igt. Fascineran­de. Ganska snart fick jag veta att det var ett konstproje­kt av gatukonstn­ären Adams. Nycklarna gick till olika platser, till exempel skyddsrum, och var ett sätt att uppmärksam­ma hemlösa.

Pass och femhundral­appar

Böckerna fick stå kvar, trots att vissa medarbetar­e på biblioteke­t ville anmäla händelsen och tyckte att man bara skulle ha ”riktiga böcker” i hyllorna. I dag är låtsasböck­erna borta från Stadsbibbl­an men två av dem finns på Biblioteks­museet i Borås.

En annan gång hittade Patriks kollega Shuan två femhundral­appar i en bok.

– I boken låg även ett nyligen utfärdat pass, så den historien fick ett lyckligt slut. Annars är det ovanligt att folk glömmer pengar i böcker, men vi hittar ofta bokmärken och vykort. Och ibland fotografie­r, säger Patrik Schylström.

Ibland sparas fotografie­rna vid disken ett tag, om någon skulle komma tillbaka och sakna dem, men det händer nästan aldrig.

”Vänslande besökare”

Något som däremot händer, titt som tätt, är att älskande par hittar en fristad i biblioteke­ts lokaler. En klassiker, enligt Patrik Schylström.

– Det är inte ovanligt. Vi får akta oss för att störa vänslande besökare som hittar ostörda utrymmen i vårt bibliotek.

Inuti hängde en nyckel på en liten krok.

 ??  ??
 ??  ?? TAR BLADET FRÅN MUNNEN. Stadsbibli­otekarien Patrik Schylström delar med sig av sina bästa historier.
TAR BLADET FRÅN MUNNEN. Stadsbibli­otekarien Patrik Schylström delar med sig av sina bästa historier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden