Mitt i Vasastan

Stor (h)ökning av rovfågel i stan – äter stadsråtto­rna

Antalet duvhökar har ökat rejält i Stockholm de senaste åren. ”De gillar den urbana miljön, de har blivit stockholma­re”.

- Michael Toll

Stora rovfåglar brukar vara ovanligt i Stockholm. Men den senaste tiden har vi rapportera­t om både svanätande berguvar på Södermalm, förvirrade morkullor i Vasastan och duvhökar på Centralsta­tionen.

Nu finns det signaler som visar att just den sistnämnda, duvhöken, trivs ovanligt bra i huvudstade­n. Antalet duvhökar har minskat oroväckand­e mycket i Sverige de senaste åren. Förutom här i Stockholm, då duvhö- karna i stället ökat.

– Vi ser en kraftig ökning av antalet revir. Även om det inte är vetenskapl­igt utrett och säkerhetss­tällt känner vi oss säkra: duvhöken trivs i Stockholm, säger Gunilla Hjort, ekolog på miljöförva­ltningen.

Nästan fördubblat­s

2007 fanns det 14 revir i Stockholms kommun. Nu har den siffran ökat till 24.

– Vi har tätare med revir i Stockholm än längre ut i länet, och paren får fler ungar här än någon annanstans. Det tyder på att den här rovfågeln trivs i vår urbana stadsmiljö, säger Gunilla Hjort och fortsätter:

– De har blivit stockhol- mare helt enkelt. De är inte lika störningsk­änsliga som andra duvhökar ute i landet, säger Gunilla Hjort.

Det är inte bara duvhökarna som har ökat i Stockholm. Även råttorna är rekordmång­a. Men även om duvhöken mumsar i sig en del gnagare kan fågeln inte användas som redskap i stans krig mot råttorna.

– Duvhöken hjälper oss att hålla nere antalet stadsduvor, kråkfåglar, kaniner och även en del råttor. Men det är svårt att säga exakt hur många råttor en duvhök kan fånga, det vi vet är att de ingår i dieten här i Stockholm, säger Gunilla Hjort.

 ?? FOTO: JOHAN PONTÉN ?? INGEN DUVUNGE. Duvhökar kan ha ett vingspann på upp till 120 centimeter om det är en hona. Hanarna är mindre.
FOTO: JOHAN PONTÉN INGEN DUVUNGE. Duvhökar kan ha ett vingspann på upp till 120 centimeter om det är en hona. Hanarna är mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden