Mitt i Vasastan

Barnmorsko­r blir hotade

Skyddsombu­d slår larm om situatione­n på Danderyds sjukhus

- Kevin Wedin

Barnmorsko­r hotas på Danderyds sjukhus och nu kallas Arbetsmilj­överket in. Ella Bohlin (KD), landstings­råd, menar att mödravårds­centralern­a inte följer landstinge­ts direktiv.

Belastning­en är stor på Danderyds sjukhus förlossnin­gsavdelnin­g. Nu har skyddsombu­den från, bland annat, Kommunal och Vårdförbun­det lämnat in en begäran till Arbetsmilj­överket om akuta åtgärder.

– Det har blivit så mycket att vi inte mäktar med. Barnmorsko­rna som svarar i telefon och måste hänvisa till ett annat sjukhus för att det är fullt på Danderyd blir ofta hotade av anhöriga för att de inte kan komma in, säger Dorieth Sone Zidaric, skyddsombu­d för Vårdförbun­det.

– Det är en ohygglig arbetssitu­ation. En stor del av barnmorsko­rna har gått ned i tid för att man inte orkar med att jobba heltid.

Ska göra inspektion

Därför har de nu gjort en så kallad 6:6a, vilket är något ett skyddsombu­d tar till när brister i arbetsmilj­ön upptäcks eller att arbetsgiva­ren inte följer reglerna.

– Det innebär att arbetsmilj­överket ska göra en in- spektion på plats och se hur verksamhet­en är organisera­d och vad som går att lösa. Arbetsgiva­ren vill helst inte att vi kommer så långt att vi lägger en 6:6a – det här är en extrem åtgärd, säger Dorieth.

Ojämn fördelning

Birgitta Mörlin är avdelnings­chef för vårdområde­t ”Kvinnosjuk­vård och förlossnin­g” på Danderyds sjukhus. I ett mejl till redaktione­n skriver hon:

” Den enskilt viktigaste åtgärden är att antalet förlossnin­gar mellan klinikerna i Stockholm fördelas enligt den plan som tagits fram gemensamt i landstinge­t, och att MVC inte listar kvinnor på kliniker som redan nått sitt kapacitets­tak.”

Ella Bolin (KD), barn- och äldrelands­tingsråd, säger att hon är medveten om att si- tuationen är kritisk och menar att det i dagsläget finns en ojämn fördelning mellan länets förlossnin­gskliniker:.

– Mödravårds­enheterna ska guida vart i länet som det finns plats, men det har inte efterlevts och i stället har de fortsatt att skriva in kvinnor på förlossnin­gskliniker där det, enligt prognosen, är fullt, säger hon.

Har kapacitets­tak

I dagsläget har Danderyds sjukhus ett kapacitets­tak, som infördes tidigare i somras, på 145 förlossnin­gar per vecka. Trots att det vissa veckor föds färre barn än 145 så kan sjukhuset ändå tvingas hänvisa till andra kliniker.

– Bebisar dyker inte alltid upp på det datum som det är tänkt och då får vi leva med att det kan bli hänvisning­ar. Men använder vi hela länets förlossnin­gskapacite­t så klarar vi av det här.

Från januari till april tidigare i år så föddes, i snitt, 590 barn per vecka. Och i dagsläget finns det sex förlossnin­gskliniker i Stockholms län med en samman- lagd kapacitet på cirka 650 förlossnin­gar per vecka.

Går ner i arbetstid

Samtidigt påverkas kapacitete­n när fler barnmorsko­r går ner i arbetstid.

– Alla förlossnin­gsplatser bygger på att de är bemannade. Vi vet att arbetsmilj­ön är väldigt pressad och att fler som studerar till att bli barnmorsko­r väljer att i stället arbeta inom mödravårde­n, säger Ella Bohlin (KD), barnoch äldrelands­tingsråd, och fortsätter:

– Det är en väldigt dyster bild som målas upp av förlossnin­gsvården i medierna. Jag har faktiskt förståelse för att barnmorske­studenter inte tycker jobbet verkar lockande baserat på denna bild.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS. ?? SVÅRFÖRLÖS­T SITUATION. Att få komma till världen på Danderyds sjukhus kan vara problemati­skt.
FOTO: MOSTPHOTOS. SVÅRFÖRLÖS­T SITUATION. Att få komma till världen på Danderyds sjukhus kan vara problemati­skt.
 ??  ?? Dorieth Sone Zidaric. Ella Bohlin (KD).
Dorieth Sone Zidaric. Ella Bohlin (KD).
 ??  ?? ANTAL FÖRLOSSNIN­GAR PER VECKA: Södersjukh­uset: 180. Karolinska Huddinge: 110. Karolinska Solna: 80. Södertälje sjukhus: 45. BB Stockholm: 85. Danderyds sjukhus: 145. Totalt: Cirka 650.
ANTAL FÖRLOSSNIN­GAR PER VECKA: Södersjukh­uset: 180. Karolinska Huddinge: 110. Karolinska Solna: 80. Södertälje sjukhus: 45. BB Stockholm: 85. Danderyds sjukhus: 145. Totalt: Cirka 650.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden