Mitt i Vasastan

Wow, snart blir jag tonårsmors­a

-

omkring vuxna, men ingen reagerar. De har väl för fullt upp med att lajka instagrams­kryt för att märka vad som händer. Och så tyngden i ryggsäcken när du reser dig upp för att gå av. Läxorna. Stressen. Prestation framför person. För som det är nu hinner du inte ens tänka på vem du är. Bara på vilka krav du har

på dig. Och skolan ligger som ett filter mellan dig och oss, dina föräldrar. Läxtjat framför långa prat. Vi som inte ens tror på läxor är som nickedocko­r, bakbundna

av skolplanen. Legitimera­r en ojämlik skola och en stressig

tillvaro för dig och dina jämnåriga med vårt tjat. Jag förstår att du ställer dig tveksam inför vuxenvärld­en! Och känslorna sen. Herregud, jag minns ju. Du ska passa in, vara rätt, stå emot, finnas till.

Telefonen närmast hjärtat och den är aldrig tyst. Dina vänners känslosval­l rakt in i ditt flöde. Som om du inte hade nog med ditt eget. Jag är just på vippen att lägga mig och hopplöshet­sgråta (till min egen tonårstids bästa gråtskiva The Cure ”Disintegra­tion”) när dörren slår upp.

”Hold your horses morsan, om en månad blir jag tonåring på riktigt. Då gäller det att du hänger med i svängarna!”

Min gängliga tolvåring flinar. Skörheten, ilskan och tvivlet som bortblåst.

”Jag kom på en grej förresten. Jag och mina kompisar borde starta en feministis­k aktivistgr­upp. Vi skulle fälla såna killar som tafsar och föna deras hår till Trumpfrisy­r.”

Plötsligt minns jag också kraften. Den där oövervinne­rliga styrkan som bara en tonåring kan känna.

Om en månad blir jag tonårsförä­lder. Mäktigt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden