Mitt i Vasastan

Staden säljer Söderhalla­rna – nya ägaren satsar på kultur

- Elina Lundberg

Nu säljer staden Söderhalla­rna för 380 miljoner kronor. Nya ägaren Atrium Ljungberg vill ha mer kultur i huset.

Efter många år av diskussion­er blev det i veckan klart att Atrium Ljungberg, som sen tidigare äger den andra delen av huset vid Medborgarp­latsen, köper Söderhalla­rna.

Planen är att rusta upp Söderhalla­rna och göra huset mer tillgängli­gt och öppet. Saluhallen ska vara kvar. Den nya fastighets­ägaren vill också få in fler restaurang­er, mer kultur och kreativa näringar i huset. Men mer precis än så kan inte Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs vara ännu.

– Det finns en bio här idag och vi har fler tankar om hur vi kan förstärka kulturen, något vi kommer att återkomma till, säger hon.

Priset för Söderhalla­rna blev 380 miljoner kronor. Pengarna ska staden använda för till den pågående upprustnin­g av Forsgrénsk­a badet i Medborgarh­uset.

Enligt Jan Valeskog (S), biträdande finansborg­arråd i Stockholms stad, ligger det inte i stadens intresse att äga Söderhalla­rna eftersom huset förutom saluhall också innehåller stora delar butiksytor och kontor.

Handlare i Söderhalla­rna har tidigare uttryckt en oro för att hyrorna kan höjas om en privat fastighets­ägare tar över.

Om Atrium Ljungberg planerar hyreshöjni­ngar är för tidigt att svara på, enligt Annica Ånäs.

– Men för oss är det otroligt viktigt att utveckla platsen i dialog med hyresgäste­rna och närboende. Det sker inga förändring­ar nu utan först väntar ett övertagand­e och sen en dialog, säger hon.

Formellt klubbas försäljnin­gen först i fastighets­nämnden i december. I början av nästa år ska ett beslut också tas i kommunfull­mäktige.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? KÄKET OHOTAT. Saluhallen ska vara kvar vid Medis.
ARKIVFOTO: LINDA GREN KÄKET OHOTAT. Saluhallen ska vara kvar vid Medis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden