Mitt i Vasastan

Fräck julkupp: Någon snodde granen – med pynt och allt

- Johann Bernövall

Ola Björklin, 65, har sedan 15 år glatt stockholma­rna med en ståtlig julgran på Snoilskyvä­gen. Men i lördags morse var den borta...

Det är en Ola Björklins bostadsrät­tsförening som tillsamman­s med Fredhälls badklubb bekostar granen som förra året uppmärksam­mades i vår systertidn­ing Vårt Kungsholme­n som en av de vanligaste julmarköre­rna i stadsdelen. Och det är Ola som har ansvaret för att den ska komma på plats. I år hann granen pryda gatubilden i en och en halv vecka innan den stals.

– Det känns förjävligt, säger Peter Waher som bor i grannskape­t.

Ola Björklin själv är dock hoppfull att den ska hittas, med våra läsares hjälp.

– Den är så pass lätt att känna igen från bilden. Ju fler som får se bilden desto större är chansen att den hittas någonstans. Eftersom den stals med belysning och kablar så har jag känslan av att den troligen står i en trädgård någonstans, säger han.

Kräver planering

Att forsla bort en gran av den här storleken tror han kräver både planering och resurser.

– Det behövs säkert en kranbil och andra en hel del verktyg. Den sitter hårt som berget i marken, förklarar Ola Björklin.

Ett vittne uppger att hen såg granen vara kvar vid tre på natten, natten till i lördag. Ola Björklin upptäckte att den var försvunnen klockan sex på morgonen, vilket betyder att stölden måste skett någon gång mellan tre och sex.

– Jag hoppas att det här inte blir någon tradition likt att bränna upp bocken. Sådant kan de hålla på med i Gävle. Granen är jättefin och uppskattas av alla som bor här, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STÖLDGODS. Fredhäll-granen när den fortfarand­e fanns på plats.
FOTO: PRIVAT STÖLDGODS. Fredhäll-granen när den fortfarand­e fanns på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden