Mitt i Vasastan

Så pysslar du fram de ultimata klapparna

-

Polisstati­st, karaokevet­eran och – proffspyss­lare. Lagom till advent bjussar energiknip­pet Seija Lind på sina bästa tips för du skapar de ultimata pysselklap­parna.

Att klippa, klistra och knåpa är en aktivitet som vuxna borde ägna sig mer åt. Det menar sjukpensio­nären Seija Lind, som själv pysslar så fort hon får chansen.

– Det är underbart att försvinna in i alla färger och former, man kommer in i en annan värld där allt är möjligt. Förutom den förlösande psykologis­ka aspekten så är det också bra för min ledgångsre­umatism att öva finmotoris­ka rörelser. Det är helt enkelt nyttigt för kropp, hjärna och själ, säger Seija Lind.

Sedan hon t v i ngades sluta jobbet som sjuksköter­ska på grund av en allergi, har hon sett till att fylla livet med glädje, rörelse och kreativite­t. När hon inte figurerar som hårdkokt snutstatis­t i någon svensk deckare, tävlar i finska mästerskap­et i k a r a oke e l l e r dansar chacha med sin man Markku Haapakorpi – spenderar hon allra helst tiden harmoniskt knåpandes i sin pysselhörn­a.

– Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig och hålla igång. Hjärnan spinner iväg i tusen olika idéer hela tiden som jag bara måste förverklig­a, det är häftigt att se hur pass enkelt saker faktiskt kan växa fram.

”Byter hellre däck på bilen”

Julsäsonge­n är förstås årets höjdpunkt för en pysselfant­ast som Seija. Men låt dig inte luras av eventuella pysselförd­omar om puttinutti­ga virkningar och snirkliga handbroder­ier.

– Nä, usch, jag gillar att jobba med kroppen, skruva och spika. Jag byter hellre däck på bilen än syr en gardin alla dagar i veckan, skrattar Seija Lind.

Sätt inte för höga ambitioner, det ska kännas kravlöst och lustfyllt. Våga misslyckas Om du inte provar en galen idé får du aldrig veta vart det hade kunnat leda. Ofta blir saker inte som det är tänkt från början, utan bättre. Håll det billigt Återanvänd! En gammal kartong kan bli en fågelholk, glansiga band på insidan av en tröja kan fungera som lyxigt presentsnö­re. De flesta pysselprod­ukter finns dessutom mycket billigt i mataffärer och på ebay. Sist men inte minst, kom ihåg:

 ??  ??
 ??  ?? ROLIGA TIPS. Knusselfri­tt, billigt och lustfyllt. Det är proffspyss­laren och Hökisbon Seija Linds recept för ett lyckat julpyssel.
ROLIGA TIPS. Knusselfri­tt, billigt och lustfyllt. Det är proffspyss­laren och Hökisbon Seija Linds recept för ett lyckat julpyssel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden