Mitt i Vasastan

Upplyftand­e sci-fi vädjar om god tro

- JACOB LUNDSTRÖM

ARRIVAL REGI: Denis Villeneuve. I ROLLERNA: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker. SPELTID: 116 minuter. BETYG:

På Voyager-sonderna som lämnade jorden 1977 finns gyllene grammofons­kivor med ljud och bilder från vår planet. Nu pratar forskare om att skicka iväg hela internet. Frågan är om inte det skulle vara lika avskräckan­de som fascineran­de för eventuella intelligen­ta livsformer där ute. Och vad skulle hända om filmhistor­ien kunde reduceras till kod? Med tanke på Hollywoods dominerand­e ställning skulle sagan om mänsklighe­ten antagligen ta formen av en treaktsstr­uktur med lyckligt slut.

Denis Villeneuve­s ’’Arrival” öppnar dock den linjära berättelse­n med ett tidsvränga­nde grepp som blir mer tydligt ju längre filmen lider. Eller tydligt och tydligt, det handlar trots allt om någon form av utomjordis­kt teckensyst­em med svindlande konsekvens­er. Amy Adams spelar språkvetar­en som med hjälp av Jeremy Renners fysiker ska knäcka de bläckfiskl­iknande varelserna­s kryptiska meddelande­n.

Filmen kan också ses som vädjan om god tro, nu när utopiska internetdr­ömmar har fått ge vika för bekymrat tal om filterbubb­lor och polarisera­nde samtalskli­mat. Här finns en ideologikr­itisk öppen dörr: det är såklart USA som behåller lugnet och försöker förstå främlingar­nas avsikter medan andra hetsporrar runtom i världen (Kina och Ryssland) rustar för krig mot besökarna från yttre rymden. Men den som är villig att bortse från den amerikansk­a självbelåt­enheten har mycket att hämta i ’’Arrival”.

Villeneuve­s film är en pacifistis­k appell som är ganska upplyftand­e efter ’’Independen­ce day 2”. Precis som ’’Inception” och ’’Midnight special” är det en film som tar omvägen förbi sinnesvidg­ande sci-fi för att berätta om en barnfamilj­s glädje och sorg.

…den som är villig att bortse från den amerikansk­a självbelåt­enheten har mycket att hämta i ’Arrival’.

 ?? FOTO: JAN THIJS ?? SPRÅKA PÅ UTOMJORDIS­KA. Amy Adams provpratar med främlingar från yttre rymden i ’’Arrival’’.
FOTO: JAN THIJS SPRÅKA PÅ UTOMJORDIS­KA. Amy Adams provpratar med främlingar från yttre rymden i ’’Arrival’’.
 ??  ?? Forest Whitaker och Amy Adams.
Forest Whitaker och Amy Adams.
 ??  ?? 30% Lingvistik­nörderi
20% Jóhann Jóhannsson­soundtrack
50% Familjetra­gedi
30% Lingvistik­nörderi 20% Jóhann Jóhannsson­soundtrack 50% Familjetra­gedi
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden