Mitt i Vasastan

En annan verklighet

i bostadsvis­ningen

- Clarence Frenker

På sikt kommer det innebär att du med ögonen kan styra och ”renovera” den bostad du upplever.

Den digitala omställnin­gen snurrar på även i mäklarbran­schen. De flesta kedjor erbjuder sedan länge både rörligt och 360-bilder för att förstärka bilderna och upplevelse­n av bostaden innan den visas.

Nu tas nästa steg i utveckling­en – till Virtual Reality, VR.

Från och med årsskiftet kommer Mäklarhuse­t, som första aktör i Sverige och Stockholm, att erbjuda kunderna visningar i VR.

Det innebär i praktiken att du kan sitta hemma i soffan och kolla in bostäderna du är sugen på i stället för att jäkta runt på visningar.

– Vi tror att hela den virtuella värl- den kommer att förändras inom inte allt för lång tid och det vill vi vara en del av. Men det är också så att vi har en situation i Stockholm där väldigt många ägnar många timmar på lördagar och söndagar att åka runt i stan att kolla bostäder. Det har vi en lösning på och med den kan man spara många timmar, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuse­t.

Använder mobilen

Företaget har tagit fram en egen plattform för VR-visningar tillsamman­s med Diakrit. Den bygger på att spekulante­n placerar en mobiltelef­on med det aktuella objektet i VR-glasögonen och sedan ”vandrar runt” i bostaden. Den känner bland annat av ögonrörels­er och avgör på så sätt när det är dags att byta rum eller utforska något i bostaden närmare.

Tekniken är i sin linda men enligt Erik Wikander erbjuder den oändliga möjlighete­r i för bostadsbra­nschen i framtiden.

– Till en början ska det ses som ett komplement. På sikt kommer det innebär att du med ögonen kan styra och ”renovera” den bostad du upplever. Det är åt det hållet vi går, säger Erik Wikander.

Innebär det här att mäklarna snart har spelat ut sin roll?

– I ett kort perspektiv kommer det att göra beslutspro­cessen enklare för kunden och ge ett snabbare underlag. Men det ska fortfarand­e ses som ett komplement. Vad som däremot händer om sju år är det ingen som vet. Vi vet att det kommer att påverka, men inte hur. Det vi vet är att vi definitivt vill vara med och driva det här framåt.

Även andra mäklarkedj­or står nu i begrepp att utveckla liknande koncept.

Svensk Fastighets­förmedling uppger att de inom kort kommer att rulla ut en egen VR-teknik. Exakt när är ännu inte spikat men för Stockholms del beräknas det ske inom några veckor.

Mäklarfirm­an Erik Olsson AB har dock inga planer i nuläget på att utveckla VR-baserade visningar. Däremot fortsätter de att bygga ut sin 360-teknik.

”Starkare än riktig visning”

Erik Wikander lyfter fram fördelarna med att bostadsspe­kulanter från hela landet nu kan se bostäder i andra städer utan att behöva besöka dem fysiskt på plats. Dels minskar det resandet men också risken för förhastade köpbeslut. Att en VR-visning skulle skapa en sämre upplevelse än att se bostaden live håller han inte med om.

– Om man väl har testat kommer man förstå att den här upplevelse­n faktiskt är starkare än en riktig visning, säger han.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? Så här ser vyn ut i VR-glasögonen.
VISUELL UPPLEVELSE. Mäklare erbjuder bostadsvis­ning i VR-glasögon. Det nya heta.
FOTO: MAJA BRAND Så här ser vyn ut i VR-glasögonen. VISUELL UPPLEVELSE. Mäklare erbjuder bostadsvis­ning i VR-glasögon. Det nya heta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden