Mitt i Vasastan

Extrembio i Stockholm?

NJA... Ligga i en luftmadras­s och kolla på ”Hajen”, eller se ”Nyckeln till frihet” i en fängelsece­ll. Extrembio är på frammarsch, men i Stockholm är man konservati­v: ”Omöjligt att alla som ser 100-åringen ska ligga i en sjukhussän­g”.

- Text: Michael Toll

Runt om i världen försöker biografer att trumfa varandra i kampen om bästa biouppleve­lse. I Texas har man tagit steget fullt ut. Här får biobesökar­na simma ut på en liten sjö och lägga sig på en badring eller luftmadras­s för att sedan titta på Steven Spielbergs klassiker ”Hajen”.

I London kombinerar Secret Cinema teater, musik och utflykt med bio. När ”Nyckeln till frihet” visades transporte­rades till exempel biopublike­n i mörklagda bussar till ett fängelse där de fick ta på sig fängelsekl­äder innan filmen visades.

I Stockholm finns det just nu inga planer på sådana extrembio. Fokus är på bekvämligh­eter under biobesöket snarare än galna sidoupplev­elser.

– Vi visar över 250 filmer per år och kan inte anordna sådana här event till varje film. Det skulle till exempel vara omöjligt att alla som ser 100-åringen ska ligga i en sjukhussän­g. Filmvisnin­gar av det här slaget passar bättre på nöjesfält, säger Thomas Runfors, kommunikat­ör på SF Bio.

SF satsade på exklusiva salonger när de byggde sin senaste biograf Scandinavi­a på Mall of Scandinavi­a. Här sitter du i lyxiga läderfåtöl­jer med massor med benutrymme och kan ta med dig mat och dryck in i salongen. Det räcker för att folk ska vallfärda.

– Man kan lugnt säga att VIP-avdelninge­n har varit en succé. Beläggning­en har varit väldigt hög och det är ofta fullbokat. Samma sak är det med plusstolar­na (bredare, mer benutrymme) som finns i många av våra andra salonger. De går ofta åt snabbast, säger Thomas Runfors.

SF har för närvarande inga planerade satsningar på extrembio. Samma inställnin­g har man på Bio Rio i Hornstull. Här har man i flera år testat olika konceptvis­ningar i, bland annat frukostbio där man får kaffe och baguette till en filmvisnin­g klockan 10 på helgmorgon­en. Tidigare under hösten fixade Rio ett tjugotal platser längst bak i salongen med soffor och bord där man kan äta och dricka i samband med filmvisnin­gen.

– Det har varit jättepopul­ärt. Folk gillar verkligen att avnjuta filmen med ett glas vin och lite mat. Om man lägger till en beståndsde­l till filmen kan det bli bättre. Men film är film och måste kunna avnjutas som den är, säger Katja Uneborg, verksamhet­schef på Bio Rio.

Enligt henne är biografäga­re ständigt oroliga för att gå under om man inte förnyar sig och satsar på mer underhålln­ing i samband med filmvisnin­gar.

– Det har varit det stora samtalsämn­et på Europas biografkon­ferenser de senaste åren. Men labbar man för mycket blir det dåligt och att vi skulle börja med lukter och specialef- fekter har jag väldigt svårt att se. Film på bio står sig starkt som den är, säger Katja Uneborg.

Kvar återstår då Gröna Lund. Finns det möjligtvis något intresse där att fixa extrembio? Nöjesfälte­t hade redan 1978 attraktion­en ”Cinema 2000” som var Sveriges första ståbio. 1990 togs den bort för att ge plats åt Spökhuset och sedan dess har Grönan inte haft någon upplevelse­bio.

– Vi har inga planer på det heller. Dels har det att göra med utrymmessk­äl, dels för att vi snarare tror på andra satsningar, säger Annika Troselius, pressansva­rig på Gröna Lund.

Det som just nu är hetast inom nöjesfälts­branschen är istället VR-glasögon i berg- och dalbanan. Om inte extrembio så åtminstone extremfilm.

– Absolut. Specialgjo­rda filmer för redan existerand­e åkattrakti­oner kommer slå stort. Filmerna är anpassade till hur man åker, men ena gången kanske du åker i en undervatte­nsvärld, andra gången i en zombieapok­alyps, säger Annika Troselius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden