Mitt i Vasastan

Hämta din klapp NU – snälla!

E-HANDLADE PAKET. Fullt upp hos postombude­n när allt fler skickar efter klapparna på nätet

- Emelie Nyman Mimmi Epstein

Några paket får inte plats i det ordinarie stället utan är staplade på en hylla vid chipsen och förvarings­rummet är fyllt till bredden. Chadi Mrad har haft ”Snabbköp” på Karlbergsv­ägen i åtta år. Butiken har länge fungerat som ombud åt DHL men sedan en månad tillbaka samarbetar Chadi Mrad ä ven med Postnord. Det innebär fler paket, men också att han har kunnat anställa en person på heltid.

– Nu i juletid blir det lätt kö, även om man inte behöver vänta så länge. Som mest har folk fått vänta 15-20 minuter. Oftast går det rätt fort att lämna ut paketen, men mitt i allt dyker det upp någon som ska skicka något till USA. Då ska det registrera­s vilket tar en kvart och då blir det kö, säger Chadi Mrad.

Många skyr trängseln

Vasastadsb­on Maria Culha är i dag och hämtar ut ett paket till sig själv men hon handlar en del julklappar på nätet.

– Det är skönt när man vill spara tid och slippa springa runt i olika affärer, säger hon.

Maria Culha är långt ifrån ensam. Det är många som inte står ut med trängseln och därför slår sig ner fram- för datorn för att handla julk lapparna i lugn och ro i stället.

Jonas Ogvall, vd på Svensk Digitalhan­del, tror att e-handeln kommer att slå nya rekord i jul, liksom att e-handeln blir ett allt mer populärt sätt att shoppa på också året runt.

– E-handeln kommer att öka denna julen alldeles säkert. Den har ökat 15-16 procent per kvartal under hela året och vi vet att man handlar mer nu i juletid, så alla undersökni­ngar tyder på att det kommer bli mer än någonsin, säger han.

Preparerad­e ombud

Allt från chokladpra­liner och böcker till kläder, leksaker och tv-apparater köps via nätet och levereras till stans olika postombud. Och ju fler som handlar på nätet desto trängre blir det på hyllorna hos postombude­n och fler är de som köar för att hämta ut sina paket.

Postnord, ett av företagen som levererar paket, har därför förberett med olika åtgärder efter behoven hos deras ombud. Till exempel fler hyllor för förvaring av paket, fler tekniska hjälpmedel så att ombuden kan serva kunderna snabbare och i vissa fall också mer personal.

– Vi har erfarenhet från de andra jularna och har bra koll på vad som behöver göras för att underlätta förvaringe­n och för kunderna, säger Teija Nilsson, teamchef ombud öst på Postnord.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? INSATS ATT HYLLA. E-handeln fortsätter att öka vilket skapar köer på lokala uthämtning­sställena. Chadi Mrad på Snabbköp har bråda dagar.
FOTO: YLVA BERGMAN INSATS ATT HYLLA. E-handeln fortsätter att öka vilket skapar köer på lokala uthämtning­sställena. Chadi Mrad på Snabbköp har bråda dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden