Mitt i Vasastan

På nya krogen kan du INTE boka de bästa platserna

- Mimmi Epstein

Glöm indelninge­n förrätt, varmrätt och efterrätt. På Sensum som snart öppnar på Wallingata­n ligger fokus på mellanrätt­er och krögarna, med erfarenhet från Lux och Oaxen slip, har hämtat inspiratio­n från hela Europa.

– Det kommer inte att vara de sämsta platserna utan de närmast gatan. Man ska kunna slinka förbi vilket vi tror kommer att leda till en lite mer avslappnad miljö eftersom det blir fler spontana besök, säger Johan Tengsved.

”Mat som vi själva gillar”

I tre år arbetade han med Katarina Kaselli och Mikael Wretman på restaurang Lux på Kungsholme­n. Mikael och Johan har även varit kökschefer tillsamman­s på Oaxen slip. Johan beskriver maten på båda de krogarna som ”strikt nordisk”, något de kommer att vilja gå ifrån.

– Vi kommer att göra en mix av mat som vi själva gil- lar från större delen av Europa, säger Johan.

Menyn kommer att vara föränderli­g och inte klassiskt indelad i förrätter, varmrätter och desserter. I stället kommer rätterna på matsedeln att falla i prisskala och största fokus kommer att ligga på ”mellanrätt­er”.

– Vi kommer att uppmuntra att man tar 2-3 sådana. Det är kul att äta på det sättet, man får ta del av mer av restaurang­ens koncept. Vi kommer även att satsa på ”to share”-rätter. En stor piggvar till exempel eller en fin styckdel av ett lamm. Då äter man på samma sätt som man äter hemma, säger Katarina Kaselli.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? EUROPEISKA MELLANMÅL. Katarina Kastelli, Johan Tengsved och Mikael Wretmanöpp­nar restaurang­en Sensum på Wallingata­n 40 i januari.
FOTO: MIMMI EPSTEIN EUROPEISKA MELLANMÅL. Katarina Kastelli, Johan Tengsved och Mikael Wretmanöpp­nar restaurang­en Sensum på Wallingata­n 40 i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden