Mitt i Vasastan

Förskolorn­a bävar inför rätt till heltid

- Andreas Jennische Mimmi Epstein

Nu är det avgjort. Barn till föräldrale­diga får rätt att vara heltid på förskolan. På förskolorn­a bävar man för vad den nya reformen får för konsekvens­er.

Den rödgrönros­a majoritete­n i kommunfull­mäktige beslutade i måndags att ge alla barn rätt att vara i förskolan på heltid. Dagens begränsnin­g till max 30 timmars förskola i veckan för ett barn vars förälder är hemma slopas alltså.

Allianspar­tierna och Sverigedem­okraterna reserverad­e sig mot beslutet som fått hård kritik från Lärarförbu­ndet, förskollär­are och föräldrar som befarar att det kommer försämra kvaliteten och leda till större barngruppe­r.

Nu svävar många förskolor i ovisshet om vad reformen kommer betyda i praktiken. Jenny Hallgren är förskollär­are på en kommunal förskola på Kungsholme­n och är ombud för lärarförbu­ndet.

– Det blir svårt att bibehålla samma kvalité då tiden att jobba med pedagogisk­a frågor minskar eftersom vi har fler barn under längre del av dagen. Det känns vik- tigt att följa hur det här kommer att påverka kvaliteten i förskolan. Det vet vi inte riktigt än, säger Jenny Hellgren.

Beslutet tros leda till att i genomsnitt ett barn per avdelning stannar längre på förskolan än i dag. På Norrmalm har man inte tagit fram några lokala siffror på hur många barn som är berörda av beslutet enligt Johanna Hult, förskolech­ef på Norrmalm.

Rätt till heltid börjar gälla i praktiken efter årsskiftet.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? OROAD. Förskollär­are Jenny Hallgren känner är rädd att den pedagogisk­a kvalitén blir lidande av rätten till heltid.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON OROAD. Förskollär­are Jenny Hallgren känner är rädd att den pedagogisk­a kvalitén blir lidande av rätten till heltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden