Mitt i Vasastan

I år fixar Ola julefrid för alla på Teater Giljotin

- Mimmi Epstein

Enklare julmat, glögg, fikabröd och gemenskap. Vasastadsb­on Ola Wallin fortsätter att bjuda alla som vill på gratis mat och julfirande trots att han stängt sitt kafé Olas kaffebar.

I somras stängde Olas kaffebar efter tio år i hörnet Odengatan/Torsgatan. Där har Ola Wallin bjudit på gratis jul- och midsommarf­iranden som lockat många. Förrförra julen kom till exempel en 80-årig uppklädd dam i taxi. Sedan satt hon ensam vid ett bord i ungefär två timmar och efteråt sa hon att hon just varit med om sin bästa julafton.

I oktober träffade Ola Wallin på bekanta Kia Berglund som är teaterchef på Teater Giljotin. Hon frågade om han saknade kaféet.

– Och ja, det gör jag ju ibland. Men framför allt tyckte jag att det var trist att det inte skulle bli något julfirande i år. Då erbjöd Kia mig att låna teatern gratis och på den vägen är det, säger Ola Wallin.

Liknande upplägg

På julafton kör han samma upplägg som tidigare år: kaffe, glögg, olika fikabröd och lite mat. Det nya är platsen: Teater Giljotin på Torsgatan 41. Ett stenkast från adressen där kaféet låg.

– Jag har varit och satt upp lappar i kyrkor och på seniorboen­de. Alla är välkomna. De som inte har någon att fira med och andra som bara vill slippa släkten en stund, säger Ola Wallin.

Under julfirande­t finns plats för 80 personer. På midsommara­fton tog kaffebröde­n och tårtorna slut efter bara några timmar.

– Då fick jag fick springa och panikhandl­a kakor och kex. Det är omöjligt att veta hur många som kommer men jag hoppas på stor uppslutnin­g. Tidigare år är det flera som har funnit varandra och fått nya vänner.

Underhålln­ing på gång

I år håller julfirande­t på mellan 11 och 14, med reservatio­n för att maten tar slut tidigare.

Under dagen kommer det förmodlige­n att bli någon form av underhålln­ing men vilka som kommer att uppträda är inte klart. Granen är redan på plats i entrén och julpynt kommer att lånas från krogen Peppar mittemot som är känd för sin juldekorat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden