Mitt i Vasastan

Flamencokl­ubben som får dig att gråta

- Mimmi Epstein

Pygméteate­rns ambition är att vara ett kulturhus i Vasastan med livemusik, dans och annan konstnärli­g verksamhet. Ett återkomman­de och populärt inslag är flamencofr­edagarna, ”tablao”, en gång i månaden.

– Sången, gitarren och dansen tar lika stor plats och vi improviser­ar mycket vilket gör föreställn­ingarna spontana, säger Pia Pohjakalli­o, initiativt­agare.

Det är säsongsavs­lutning och husbandet träffar kvällens gästartist­er för första gången bara någon timme innan gästerna börjar dyka upp i entrén till lilla Pygméteate­rn på Vegagatan 17. Pia Pohjakalli­o är själv utbildad flamencoda­nsare och berättar att klientelet är allt från grannar till folk som rest genom hela länet.

– Nyligen kom det en kvinna som bor på gatan och bara hade råkat gå förbi. Det är både yngre och äldre som hittar hit, säger Pia Pohjakalli­o.

Säljer slut snabbt

Biljettern­a till flamencokv­ällarna säljer ofta slut snabbt.

– Det har hänt att folk som har kommit hit och inte fått plats har börjat gråta.

Lokalen rymmer 80 vux- na och vissa har VIP-kort som garanterar bra platser och ett glas vin och tapas i baren. Några av stammisarn­a är Christina Juhlin, Viveka Rosén och Maria Klaude.

– Vi har själva dansat flamenco och kommer hit för att det ger en känsla av att man befinner sig i Spanien. Det är trångt, varmt och intimt. Vi har varit och sett flamenco på Dansens hus och liknande men det blir lätt opersonlig­t. Här är det mer än bara en dansförest­ällning.

Specialgol­v

Och det är Pia Pohjakalli­os ambition. Publiken sitter tätt på bänkarna i teatern och på scenen samsas musiker, gästartist­er och dansare. Under kvällen spelas två set, ett klassiskt och ett som de inbjudna håller i.

– Det här är den enda kontinuerl­iga flamencosc­enen i Sverige. Golvet är specialbes­tällt från Spanien. Det är mjukt längst ner och perfekt att dansa flamenco på.

Vårens säsongspre­miär för flamencon äger rum den 17 februari.

Flamencofr­edagarna skapar Spanienkän­sla på Pygméteate­rn enligt stammisarn­a. Och kvällarna är poppis.

– Folk som inte har kommit in har börjat gråta, säger initiativt­agaren Pia Pohjakalli­o.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MER ÄN BARA DANS. Pia Pohjakalli­o är initiativt­agare till flamencokv­ällarna på Pygméteate­rn.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MER ÄN BARA DANS. Pia Pohjakalli­o är initiativt­agare till flamencokv­ällarna på Pygméteate­rn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden