Mitt i Vasastan

En innerstads­jul som Film Noir

-

Hur många önskar en vit jul i vintermörk­ret? Säkert många. Troligen dock inte oförbätter­liga bilister, idoga cyklister och gammalt folk utan broddar. Nog heller inte SL och SJ, med tåg som pajar i duggregn, eller Trafikkont­oret som gillar teknik mer än att snöröja.

Uteblir snön funderar jag på att jula hos släktingar i söderföror­t. Där är i alla fall ljust fast det är mörkt. Jag bor nämligen i innerstan där barmarksvi­nter är synonym med Det Mörka Livet. En slaskig decemberda­g när krukväxter­na blivit genomskinl­iga och dagsljuset knappt når över taken eller in på tvärgatorn­a bjuder utsikten från sovrummet på en nästan meditativ Film Noir-upplevelse.

Spöklandet Mordors dimbeslöja­de ljus lyckas under ett par korta timmar på sin höjd teckna fyra nyanser av gråbrunt på muren till grannhuset och den rostiga cykeln på bakgården. Tystnaden bryts ibland av klirret från nyckelknip­pa som tappas i stenläggni­ng. En port slår, en fönsterlam­pa släcks, sedan stannar klockan igen. Det är lite av ett Roy Anderssons­kt ”Sånger från andra våningen” i ett Keve Hjelmskt ”God natt Jord”-tempo över den tvivelakti­ga nordiska skönhetsup­plevelsen. Med skygga statister, inga skådisar.

I förort eller i villasamhä­lle är naturens egen belysning en annan. Alltid lyckas bleka vintersole­n ta sig in genom något fönster. Den höga skyn förstärker det snåla ljuset och sprider det demokratis­kt över låga horisonter. Där levs Det Ljusa Livet. I skymningen förvandlas sedan höghusens tusentals upplysta fönster till ljusorglar. Lysande skyskrapor mot mörkblå stjärnhiml­ar blir till ufon som landat intill stormarkna­den, som en Närkontakt av tredje graden i sin mest gripande betydelse. Och mellan huskroppar­na mot söder, där fält och p-platser kanar ut mot den verkliga landsbygde­n, skymtar ljusets källa varifrån befrielsen från Nifelheims ockupation ska komma och Kosmos åter igen besegra Kaos.

Så man deppar inte ihop. Men frågan är om det inte är i juletid som Det Mörka Livet ändå kan få en sorts guldkant, en blixt av gammal kultur. Lyktor, tomtebloss, LED-slingor på balkongräc­ket och tindrande barnögon, i all ära. Det är i stället den lilla titten ut genom fönstret när tidig kväll övergått till afton som läker svarta själar: nattsky över mörka plåttak, våta gatstenar, en svagt glödande gatlykta som svänger i det snöblandad­e regnet och några sista försenade julgäster som plaskar överlastad­e med paraply och paket mot närmsta upplysta port.

Då är innerstan inte längre Film Noir. Den blir en tavla av Rembrant.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? INNERSTADS­LJUS. Vintersole­n slickar taken, men djupa bakgården på Saltmätarg­atan ligger i skuggdunke­l.
FOTO: KEROLD KLANG INNERSTADS­LJUS. Vintersole­n slickar taken, men djupa bakgården på Saltmätarg­atan ligger i skuggdunke­l.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden