Mitt i Vasastan

Staden vill kunna krympa Globen

- Eva Tonström

Nu ska Globen byggas om till en mer modern arena. Bland annat föreslås att man ska kunna krympa arenan vid behov, en teknik som aldrig testats i Sverige tidigare.

En takrigg som kan bära 100 tons last med ljud och ljus för att klara mer moderna produktion­er, ett nytt digitalt system för skyltar och skärmar, ny gemensam entré för Annexet och Globen och en rörlig taklösning i stål som gör att man kan skala ner arenan inne i Globen till att rymma endast 5 000 besökare (Globen rymmer ca 16 000 besökare).

Så föreslås nya Globen bli, efter om- och tillbyggna­tioner. Samtidigt rivs Hovet. Hovet har 60 år på nacken och håller inte längre måttet som hockeyaren­a, enligt staden. Istället föreslås två träningsri­nkar under jord på den plats där Hovet ligger idag.

Stadens bolag SGA Fastighete­r AB, som äger Tele2 Arena, Globen och Hovet, fick i uppdrag tidigare i år att utreda hur Globen kan byggas om för att bli en flexibel hockey- och evenemangs­arena, ihop med Annexet.

– Stockholm behöver en hockeyaren­a av den storleken som Hovet, därför ställde vi oss frågan, kan Globen passa även för 5000-9000 besökare? Vi tror det, säger Christel Wiman, tf vd på SGA Fastighete­r.

– Det som är besvärligt är att Globen är så rund, och så stor, därför blir det här en teknisk utmaning att lösa. Det har aldrig testats i Sverige tidigare, däremot internatio­nellt, tillägger hon.

Globen har hunnit bli 27 år gammal och behovet av att rusta upp arenan blir allt mer tydligt, enligt Christel Wiman.

– Globen är en populär arena, men man kan inte hissa upp för tunga saker i taket, så som konstrukti­onen är nu. Det gör att stora arrangörer väljer andra arenor på grund av det, Globen börjar bli för gammal helt enkelt.

Alltihop bedöms landa på en investerin­g på cirka 700 miljoner kronor för staden och tidigast år 2020 kan det vara klart. Beslut om man ska gå vidare med förslagen fattas i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden