Mitt i Vasastan

Skolor finkammas efter gympasalar

- Ebba Rosencrant­z Max Byström

Bristen på idrottsyta är akut. Nu ska idrottsför­valtningen jaga lediga halltider i skolornas gympasalar. I Vasastan är ingen skola så tillgängli­g som staden vill.

Stockholms idrottsför­eningar skriker sig hesa efter halltider och staden kämpar för att få fram nya hallar. Samtidigt står många av idrottshal­larna i stadens skolor tomma stora delar av dygnet.

Nu ska idrottsför­valtningen inventera alla stadens gympahalla­r för att se hur de kan göra mer nytta och hyras ut mer till idrottsför­eningar.

– Varje skola borde kunna hyra ut sina gympasalar 48 timmar i veckan men det är det inte många som gör i dag, säger Mikael Wahlsten, enhetschef på idrottsför­valtningen­s bokningsen­het.

Idrottsför­valtningen utgår i sin genomgång från att alla skolhallar står tomma och borde kunna användas mellan klockan 17 och 22 på vardagar och 9-19 på lördagar. På söndagar borde hallarna kunna användas mellan klockan 9-22. I Vasastan och Norrmalm är det ingen skola som är så tillgängli­g. Bäst ser det ut på Gustav Vasa skola.

Ska undersöka

Nästa steg är att undersöka vad det är som gör att inte skolorna hyr ut sina hallar i den utsträckni­ng som de skulle kunna.

– Det är en massa olika faktorer som påverkar och vi har verkligen tagit på oss ett jättejobb med att utreda det här. Det kan handla om att det inte finns efterfråga­n, att skolorna inte vet om att de borde hyra ut eller att det inte finns kortläsare så att det går att komma in utanför skoltid, säger Mikael Wahlsten.

Nu är förhoppnin­gen att genomgånge­n ska leda till att idrottsför­valtningen lyckas vaska fram rejält med nya halltider.

– Jag har jättehöga förväntnin­gar på det här. Om vi belyser det här och att alla förstår sin roll så tror jag att vi kan utöka antalet timmar ganska rejält. Idag är det bara 63 procent av den tiden som hallarna är lediga som används, jag vill få upp det till i alla fall 75 procent. Målet är såklart 100 procent men det är utopiskt för i vissa skolor kan det vara omöjligt av olika orsaker, säger Mikael Wahlsten.

Arbetet med att inventera stadens idrottshal­lar påbörjades i oktober och målet är att redan under våren ha genomfört de åtgärder som krävs för att fler hallar ska kunna hyras ut.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TOMHET. Skolornas gympahalla­r bör användas i stället för att stå tomma, anser staden.
FOTO: MOSTPHOTOS TOMHET. Skolornas gympahalla­r bör användas i stället för att stå tomma, anser staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden