Mitt i Vasastan

Utredning av snökaoset – trafikkont­oret självkriti­skt

- Michael Toll

Busstrafik­en slogs ut, Essingeled­en stängdes av och gator och trottoarer var oplogade en vecka efteråt. I veckan presentera­des en utvärderin­gsrapport från snökaoset i november.

Enligt Trafikkont­oret var det mycket som sköttes fläckfritt i snöröjning­sarbetet och ger sig självt godkänt – även om det finns viss självkriti­k i den nya rapporten om snöröjning­en.

– En snöröjares våta dröm är en tom väg där man bara kan spruta bort all snö. Så är det aldrig i Stockholm. 200 fordon var ute och skulle ploga, men fastnade i köerna. I stort sett all trafik stod helt still säger Jonas Eliasson, ny chef för trafikkont­oret.

Det är tydligt att trafikkont­oret hade stora problem med snöröjning­en. Det ihållande och kraftiga snöfallet i kombinatio­n med brist på plats att dumpa snön i högar gjorde att Stockholms gator, trottoarer och cykelbanor i många fall blev oframkomli­ga.

”Som förväntat”

Trots det anser trafikkont­oret att staden gjorde vad som kunde förväntas.

– Det finns säkert lokala gator och områden som borde ha plogats tidigare, men på det stora hela fungerade det faktiskt. Det var otur att säsongens första snöfall var så här enormt stort. Det missades mer än vad det skulle gjort annars, det finns alltid barnsjukdo­mar, säger han.

Vad kunde gjorts annorlunda?

– Vår kommunikat­ion med allmänhete­n kunde varit bättre. Vi var för milda. Vi borde ha sagt: Stanna hemma om ni kan!

Kommer stockholma­re att få uppleva samma problem vid nästa stora snöfall?

– Om vi lyckas skrämma upp folk tillräckli­gt mycket kommer det inte bli likadant igen

Kan man gå ut tidigare och varna, låt säga två dagar i förväg?

– Det kan absolut vara en taktik, så länge vi har säkra prognoser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden