Mitt i Vasastan

Beslutat: Stockholm stad kommer höja markhyrorn­a

- Andreas Jennische

Markhyrorn­a höjs i Stockholm, beslutade kommunfull­mäktige på måndagskvä­llen.

Stockholms stad ska höja hyran för den kommunala marken. Avgifterna har varit desamma sedan 2004 och den rödgrönros­a majoritete­n förändrar nu nivåerna för att kunna dra in cirka 600 miljoner kronor mer per år.

Beslutet fattades av Stockholms kommunfull­mäktige på måndagskvä­llen och innebär att de nya avgifterna införs successivt på fem år. En- ligt det nya sättet att beräkna markhyran kan småhusägar­e få en höjd tomthyra på upp till 18 000 kronor per år.

Även bostadsrät­tsförening­ar i de mest attraktiva lägena i innerstan tillhör dem som kommer att märka mest av de nya avgifterna.

Kritiserat beslut

I vissa andra delar av staden ska avgifterna i stället sänkas.

Förändring­en kritiseras av Moderatern­a, Liberalern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna – som alla reserverat sig mot beslutet.

Opposition­en anser att de höjda taxorna slår för hårt mot stockholma­re samt hämmar nyprodukti­on. Den ifrågasätt­er också om ärendet stämmer överens med kommunalla­gen.

– Vi har höjt avgälderna till en rimlig nivå som innebär en avgäldsrän­ta på 30 procent av markvärdet för flerbostad­shus. Hyran av marken för småhus sätts på motsvarand­e sätt, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateri­ngsnämnden.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HÖJS. De nya markhyrorn­a ska räknas upp successivt under fem år.
FOTO: LINDA GREN HÖJS. De nya markhyrorn­a ska räknas upp successivt under fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden