Mitt i Vasastan

Då presentera­s utredninge­n om OS

- Andreas Jennische

Frågan om vinter-OS i Stockholm 2026 blir allt hetare. Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) är positiv.

Stockholms vilja att arrangera vinterolym­piaden är positiv och något som kan öka regionens attraktivi­tet. Det säger näringsliv­sminister Mikael Damberg (S).

– När vi talar besöksnäri­ng är det inte bara turister, det är också möten och evenemang. Nobel Center är viktigt men också hela frågan om hur man lockar hit stora kongresser och evenemang, säger Mikael Damberg till Vi i Vasastan.

Entusiasti­sk minister

Ett vinter-OS i Stockholm kan vara en bra idé, enligt Mikael Damberg.

– Jag t ycker att det är spännande att man nu gör en förstudie och tar fram alla fakta för att kunna bestämma om man ska köra eller inte. Stockholm har ju verkligen visat framfötter­na här, säger Mikael Damberg.

Vad har du själv för inställnin­g i dag?

– Jag älskar idrott och tycker det är spännande med stora evenemang men jag tänker inte stå här i dag och lova ett statligt stöd till ett OS. Det måste jobbas igenom ordentligt. Det är kul att så många jobbar med att utreda förutsättn­ingarna för detta, säger Mikael Damberg.

Tre personer inom staden har under hösten jobbat heltid med att utreda förutsättn­ingarna för Stockholm att stå värd för vinter-OS tillsamman­s med Åre och ett antal grannkommu­ner, som vi skrivit här.

Förstudien – som innehåller både ekonomiska och tekniska kalkyler och som kom- mer att väga tungt i stadens kommande hantering av frågan – ska presentera­s inom bara några veckor, säger finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

– Med all sannolikhe­t kommer vi att släppa förstudien i slutet av januari, säger hon.

”Vore väldigt trevligt”

Karin Wanngård säger att hon inte tagit del av förstudien men är i grunden positiv till ett vinter-OS i Stockholm.

– Jag tycker ju att det vore väldigt väldigt trevligt med ett vinter-OS i Stockholm. Men det är klart att förstudien kommer att peka på utmaningar, säger Karin Wanngård.

Näringsmin­istern vill inte lova något statligt stöd här och nu. Är det ett krav för att staden ska lämna in en ansökan?

– Staten måste garantera säkerheten. Det måste vara statliga garantier på det. Det tror jag inte skulle vara några problem att få under förutsättn­ing att vi får en politisk majoritet för en ansökan, säger Karin Wanngård.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? POSITIV. ”Jag älskar idrott och stora evenemang”, säger närings- och innovation­sminister Mikael Damberg (S) och tycker det är bra att Stockholm gör en förstudie om vinter-OS 2026.
FOTO: KARIN NILSSON POSITIV. ”Jag älskar idrott och stora evenemang”, säger närings- och innovation­sminister Mikael Damberg (S) och tycker det är bra att Stockholm gör en förstudie om vinter-OS 2026.
 ??  ?? Mikael Damberg (S).
Mikael Damberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden