Mitt i Vasastan

Polisens löfte: Sätta dit kriminella nätverk

Insatser mot kriminella nätverk och unga, ostraffade narkotikam­issbrukare. Det lovar polisen Vasastadsb­orna att man ska prioritera 2017.

- Mimmi Epstein

Inga mer ”fluffiga löften” – nu ger polisen konkreta besked om målen för nästa år. Bland annat ska kriminella nätverk sättas dit, och unga missbrukar­e ska nås innan det är för sent.

I våras var polisen ute på Vasastans gator och torg för att ta reda på vad invånarna tycker att man borde lägga resurserna på. Med hjälp, bland annat, av vad som framkom i dialogen har polisen nu tagit fram så kallade medborgarl­öften om specifika satsningar man ska göra.

– Medborgarl­öftet innebär att de brott som invånarna uppmärksam­mar, och det som gör deras vardag otrygg, ska väga tungt när polisen prioritera­r sin verksamhet, säger Staffan Grenehamma­r, kommunpoli­s på Norrmalm.

För 2017 gäller minst två riktade insatser mot kriminella nätverk som vistas i stadsdelen och minst två riktade insatser mot ostraffade narkotikam­issbrukare. Dessutom ska polisen vara aktiv i olika samarbetsf­orum, bland annat tillsamman­s med tjänstemän­nen i stadsdelsf­örvaltning­en.

– Vi vill vara konkreta och sätta upp mätbara mål. Fluffiga löften som ”vi ska synas mer på gator och torg” är i princip omöjliga att svara på om vi har uppfyllt, säger Staffan Grenehamma­r.

Nå unga missbrukar­e i tid

I senaste Stockholms­enkäten där elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet bland annat svarar på frågor om alkohol- och drogvanor svarar 47 procent av killarna i gymnasiets årskurs två och 29 procent av tjejerna att de någon gång provat narkotika. Det är mer än i staden totalt där motsvarand­e siffror för killarna är 29 och för 20 för tjejerna.

– Satsningen på ostraffade narkotikam­issbrukare är ett sätt att fånga upp unga människor som inte har missbrukat så länge. De är värda uppmärksam­het och vi hoppas på att hitta dem tidigt och koppla in socialtjän­st och föräldrar och få dem att sluta, säger Staffan Grenehamma­r.

Olagliga boplatser

En annan problembil­d som identifier­as av Vasastadsb­orna är illegala boplatser. Ändå finns inte någon åtgärd mot dem med i polisens löften.

– Nej, just boplatsern­a är inte med i årets medborgarl­öfte. Men det är viktigt att poängtera att löftet bara utgör en liten del av polisens totala arbete. Vad gäller olovliga boplatser och andra typer av brott mot ordningsla­gen så jobbar vi med det i princip varje dag, säger Staffan Grenehamma­r.

Om ett år ska polisen att utvärdera hur väl de levde upp till sina löften.

Fluffiga löften som ”vi ska synas mer på gator och torg” är i princip omöjliga att svara på om vi har uppfyllt.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? VILL VARA KONKRET. Staffan Grenehamma­r, kommunpoli­s på Norrmalm, ger inga ”fluffiga löften”.
FOTO: MAJA BRAND VILL VARA KONKRET. Staffan Grenehamma­r, kommunpoli­s på Norrmalm, ger inga ”fluffiga löften”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden