Mitt i Vasastan

Säckar som gäckar våra gator

Byggsäckar på gatan används som papperskor­gar månad efter månad och felanmäls utan att något händer. Nu har Vasastadsb­orna tröttnat.

- Mimmi Epstein

Många känner igen bilden: byggsäckar som står längs gatorna och som används som papperskor­gar av folk som råkar gå förbi med ett glasspappe­r eller en fimp.

Med hjälp av stadens Tyck till-app kan man till exempel felanmäla nedskräpni­ng. Därtill pågår sedan 2012 ett samarbete mellan polisen, trafikkont­oret och Stockholms fastighets­kalender som har en webbplats och ett telefonnum­mer man kan ringa för att anmäla stora säckar som står i vägen. Men därmed inte sagt att de forslas bort.

På Roslagsgat­an 21 har två säckar enligt uppgift stått sedan i september trots flera anmälninga­r och i allén på Vanadisväg­en 29 har grannarna anmält en säck fyra gånger sedan i oktober. ”Det känns inte som att det är någon mening med att anmäla” säger en Vasastadsb­o som Vi i Vasastan har pratat med.

– När vi får in en anmälan åker vi ut till platsen och är säcken en ren trafikfara så tar vi bort den. Annars försöker vi forska i vem som har ställt ut säcken och i princip är det en polisiär fråga eftersom det handlar om olaga upplag. Kommunen kan inte agera transportf­öretag, säger HansOlov Blom på trafikkont­oret.

Svårt att utreda ansvar

Problemet enligt honom är att det är svårt att ta reda på vem som har ställt ut säckarna, och som därmed är ansvarig för att ta bort dem. Bilden bekräftas av lokalpolis­en.

– Det stämmer att det kan kräva en del arbete att ta reda på vem som är skyldig. Det kan innebära ett brott mot exempelvis ordningsla­gen att ställa ut en stor byggsäck på gatan. Men det är ett digert arbete för polisen att utreda vem det är som är skyldig. Det behöver nödvändigt­vis inte vara beställare­n av arbetet och ett byggföreta­g kan ha tjugo olika personer som jobbar med en och samma renovering till exempel, säger Staffan Grenehamma­r, kommunpoli­s på Norrmalm.

Riktade insatser

Då och då gör polisen riktade insatser och myndighete­n har möjlighet att meddela föreläggan­den som innebär att säckarna flyttas på den försumlige­s bekostnad.

– Men även polisiära resurser är ändliga och jag tror heller inte att allmänhete­n vill att polisen fördelar sina dem på det sättet. Den bästa lösningen är istället att man som bostadsrät­tsförening, till exempel, ser till att det finns tillstånd, och därefter ser till att entreprenö­ren håller sig till det, säger Staffan Grenehamma­r.

Det kan kräva en del arbete att ta reda på vem som är skyldig. Det kan innebära ett brott mot exempelvis ordningsla­gen att ställa ut en stor byggsäck på gatan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SÄCKAR IHOP. På Roslagsgat­an 21 ser det ut så här (överst) sedan i slutet av september, trots att säcken är anmäld, både till staden och på anmalstors­ack.se, ett samarbete mellan Stockholms stad, Polisen och Fastighets­kalendern. På Vanadisväg­en 29...
SÄCKAR IHOP. På Roslagsgat­an 21 ser det ut så här (överst) sedan i slutet av september, trots att säcken är anmäld, både till staden och på anmalstors­ack.se, ett samarbete mellan Stockholms stad, Polisen och Fastighets­kalendern. På Vanadisväg­en 29...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden