Mitt i Vasastan

Biblioteks­gatan bygger om – storflytt av butiker

- Emelie Nyman

Flera butiker stänger i Biblioteks­tan vid årsskiftet. Vad som flyttar in härnäst är delvis en hemlighet. Men klart är att det blir italienska smaker i Röda Kvarns gamla lokaler.

Mitt i mellandags­rean flyttar tre butiker ut från Biblioteks­tan: Urban Outfitters och Diesel som ligger på Biblioteks­gatan, och Solo som finns på Norrmalmst­org.

Att Solo stänger beror på att hela varumärket upphör och slår igen samtliga sina butiker i landet. Butikernas hyreskontr­akt i övrigt vill fastighets­ägaren Hufvudstad­en inte kommentera.

Vad som som kommer att hända i Solos och Diesels lokaler eller hur länge de kom- mer att stå tomma vill Hufvudstad­en heller inte säga i nuläget.

– Men självklart kommer det vara något som stärker Biblioteks­tan som område, säger Emanuel Westin, chef affärsutve­ckling butik Stockholm, i ett mejl.

Matvaruhus flyttar in

Klart är i alla fall att det italienska matvaruhus­et Eataly ska flytta in i Urban Outfit- ters ( t i digare biografen Röda Kvarn) lokaler under hösten 2017. Det kommer att finnas restaurang­er, kaféer, barer, matmarknad och husgeråd.

Eataly, som öppnade sitt första ställe i italienska Turin 2007, finns i dag på flera ställen runtom i världen.

Flera nya butiker

Under året som gått har det öppnat flera nya butiker i Biblioteks­tan, till exempel Mac Pro, Chanel och Rodebjer. Kommande nyöppninga­r är också en del i det som Hufvudstad­en vill med området, att det ska finnas en mix av lyxiga varumärken och design samt ett bra matutbud.

Är det något annat nytt som är på gång i området?

– Vi arbetar hela tiden med utveckling av både gatumiljö och butiker. Senaste nytt är att Stockholms stad har gjort Mäster Samuelsgat­an, Jakobsberg­sgatan och Lästmakarg­atan till gågator, vilket vi tror kommer bidra till en trevligare atmosfär i området, säger Emanuel Westin.

Vad har ni för visioner om Biblioteks­tan framöver?

– Vår målsättnin­g är att det ska vara Skandinavi­ens mest attraktiva shoppingom­råde.

Urban Outfitters uppger att de kommer att öppna i andra lokaler under nästa år, var är okänt.

 ?? FOTO: EMELIE NYMAN ?? STÄNGER. Urban Outfitters lämnar lokalerna på Biblioteks­gatan den 26 december.
FOTO: EMELIE NYMAN STÄNGER. Urban Outfitters lämnar lokalerna på Biblioteks­gatan den 26 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden