Mitt i Vasastan

Fyrverkeri­er är för idioter

-

Gillar du raketer på nyår? Det gör inte vår krönikör Emelie Draper. När fyrverkeri­erna smattrar knyter hon näven i fickan och väser: Så jäkla typiskt, jävla Sverige.

På 90-talet sände SVT serien ”Varan-TV”. Den är det roligaste som finns. Den gjordes av ett Lundagäng som heter Varanteate­rn, och mycket av det jag vet i livet har jag lärt mig av dem. Det finns en sketch där en av dem föreställe­r Patrik Sjöberg. Uppgivet och ilsket utbrister han: ”Så jäkla typiskt, jävla Fittsverig­e! Kuken!”. Sedan höjdhoppar han över ett räcke och ner i en kanal. Exakt så tänker jag varje vinter, mer och mer ju längre in i december vi kommer. För varje smällare och raket som bränns av upprepar jag det där mantrat med näven knuten i fickan. Alltefters­om nyårsnatte­n närmar sig upprepas mantrat allt intensivar­e.

I början blir jag mest irriterad och nervös av knallarna som kom- mer sporadiskt, så jäkla typiskt. Sedan tänker jag på alla miljontals djur och människor som av olika anledninga­r också blir det, jävla Fittsverig­e. Sedan väger jag in miljö- och säkerhetsa­spekten i det hela, kuken. Sist har vi biten som gör att jag också vill höjdhoppa mig själv ner i vatten och ge upp på världen: alla de förbannade as som står bakom själva smällandet. Jag har överseende med snorungar med smällare, de kommer säkert att inse det inte är så häftigt och sluta. Vi var alla uttråkade innan vi kunde få tag på folköl.

Men ni övermogna ålarens som freestyle-smäller, trots att orten erbjuder ett organisera­t spektakel – vad är ert problem egentligen? Förutom att ni hatar djur, människor och miljö då.

”Men det är ju kul för barnen!” är det sämsta argumentet. Tänk om de visste hur mycket ni hatar djur, människor och miljö, då skulle de nog inte tycka att det var lika kul att stå där och frysa arslet av sig med nackspärr medan fulla vuxna släktingar och vänner står bredvid och låtsas imponeras av blinkande tjutande pengavaska­nde.

Strunta i fyrverkeri­erna och styr en lasershow. Laser är fortfarand­e coolt. Ta bara en så enkel sak som ”Star wars”: objektivt bra – mycket laser.

Det är till och med bra med bara halvmycket laser, som i ”Varan-TV” där de rollspelar ”Star wars”. R2D2 har ont i ryggen, Chewbacca gör en ragequit och det bjuds på ljussvärds­duell.

Där har du någonting som faktiskt är kul för barnen!

 ??  ??
 ??  ?? En hyfsat nybliven Bagisbo på 25 år. Jobbar med projektet Hårdrock mot Rasism, är dj och bokar konserter på Klubb Undergånge­n. Hobby: Nej.
En hyfsat nybliven Bagisbo på 25 år. Jobbar med projektet Hårdrock mot Rasism, är dj och bokar konserter på Klubb Undergånge­n. Hobby: Nej.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden