Mitt i Vasastan

Förskoleup­proret tar ny strid mot rätt till heltid i förskolan

- Andreas Jennische

Debatt i Aktuellt sätter ny fart på kampen mot nya reformen rätt till heltid i förskolan för alla barn. ”Det kan drabba fler kommuner”, säger Annica Järking från Förskoleup­proret.

Debatten om Stockholms nya reform rätt till heltid för alla barn i förskolan fortsatte i SVT:s Aktuellt i veckan då finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) ställdes mot opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr (M).

Det ideella nätverket Förskoleup­proret vars grupp på Facebook engagerar 10 000 föräldrar och förskolepe­rsonal från alla delar av landet, följer noga utveckling­en i Stockholm.

Nätverket höll nyligen en demonstrat­ion i Stockholm mot beslutet att införa rätt till heltid – men har på intet sätt grävt ner stridsyxan bara för att reformen nu är beslutad. Det säger Annika Järking, en av de drivande personerna bakom Förskoleup­proret.

– Vi har hört att det är fler kommuner som hänger på nu. Vi kommer att absolut att jobba vidare och ta ett helhetsgre­pp på det här. Efter helgerna kommer vi att börja jobba mer intensivt för att protestera mot det här, säger hon.

Annika Järking är förvånad och upprörd över att man i Stockholm verkar ha beslutat om rätt till heltid utan att kunna hänvisa till positiva röster från profession­en.

– Ingen som vi känner till har blivit tillfrågad inför det här, vare sig vanliga förskollär­are eller chefer. Hur kan man göra en sådan här reform utan att lyssna på profession­en? Vi ser inga människor som har varit för detta, säger Annika Järking.

Hon räknar med att fråga kommer att få större nationellt utrymme framöver.

– Vi kommer att jobba vidare med att uppmärksam­ma detta, säger Annika Järking.

 ??  ?? DEBATTERAD­E. Karin Wanngård (S) och Anna König Jerlmyr (M) i Aktuellt-studion på måndagen.
DEBATTERAD­E. Karin Wanngård (S) och Anna König Jerlmyr (M) i Aktuellt-studion på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden