Mitt i Vasastan

Glädjebesk­edet: Nu minskar råttbestån­det i Stockholm

- Michael Toll

För första gången på länge har råttbestån­det minskat.

Sommaren 2015 fick stadens viltvårdar­e inte längre använda det effektiva råttgiftet ”Racumin Puder”, ett pastellblå­tt pudergift som sprutas ner i råttornas gångar, fastnar på gnagarnas päls och sedan förgiftar dem när de tvättar sig.

När giftet blev otillåtet att använda ökade antalet råttor explosions­artat. Under sommaren rapportera­des det från flera håll om att gnagarna tagit över lekplatser och obehindrat sprang över barns armar i jakten på mat.

För en månad sedan, 21 november, gav kemikaliei­nspektione­n Stockholm stad dispens att använda giftet. Och nu ser man resultatet.

– Vi ser en klar minskning. Vi började i de områden där det var värst och man ser stor skillnad. Giftet är effektivt, säger Tommy Tuvunger, stadens vilt- och skadedjurs­samordnare.

Råttbekämp­ningen började vid Gärdet, Karlaplan och Humlegårde­n och har nu kommit ner till Kungsträdg­ården och Gamla Stan. Sedan bär det vidare söderut.

– Vi fortsätter så snabbt vi kan och jobbar hårt för att få det här problemet under kontroll. Målet är att nollställa råttproble­matiken innan dispensen går ut, säger Tommy Tuvunger.

Dagens dispens gäller till och med 20 maj 2017. Vad som händer sedan är oklart.

– Just nu har jag inget bra svar. Vi fokuserar på att jobba med giftet så länge vi kan. Men självklart ska det finnas ett koncept klart för hur vi ska arbeta när dispensen går ut, säger Tommy Tuvunger.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? FÄRRE. Råttorna har svårt att värja sig mot det pastellblå pulvergift­et som sprutas ner i gångarna.
FOTO: DIREKTPRES­S FÄRRE. Råttorna har svårt att värja sig mot det pastellblå pulvergift­et som sprutas ner i gångarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden