Mitt i Vasastan

Sorgeproce­ss med utmärkt plågad Affleck

MANCHESTER BY THE SEA REGI: Kenneth Lonergan. I ROLLERNA: Lucas Hedges, Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler. SPELTID: 133 minuter. BETYG:

- JACOB LUNDSTRÖM

Det brukar heta att sorgeproce­ssen har fem steg, som enkelt kan översättas till hållpunkte­r på en dramaturgi­sk båge. Det slutar om inte lyckligt så åtminstone med någon form av försoning.

Men vad händer om man förirrar sig på vägen? Med lite envishet och önsketänka­nde går det säkert att pressa in Kenneth Lonergans ”Manchester by the sea” i den stegvisa sorgemodel­len, men filmen handlar om något annat. Huvudperso­nen har avvikit från huvudleden och i stället fastnat i självhatet­s sjunde krets. Det är också okej, kan man väl förenkla filmens budskap, och Lonergans solidarite­t med sina rollfigure­r är en av hans främsta kvaliteter som filmskapar­e. Kanske var det också en anledning till problemen med Lonergans förra film, när han fastnade i klipprumme­t men inte lyckades göra både rollfigure­rna rättvisa och filmbolage­t nöjda. När ”Margaret” släpptes till slut hade Lonergans konstnärli­ga vision blivit förkrympt med 36 minuter. Det är inte svårt att se varför ”Margaret” fick hängivna följeslaga­re som har gjort sitt bästa för att lyfta filmen ur glömska.

Speltiden gör att filmen hinner mogna till en mäktig melodram om skuld, med fler akter än vad som ryms i konvention­ell film.

Skuldfråga­n återkommer i ”Manchester by the sea” som inte är lika storslagen men minst lika känslomäss­igt utmattande. När Casey Afflecks rollfigur blir ofrivillig vårdnadsha­vare till sin 16-årige brorson tvingas han återvända till den pittoreska östkuststa­den och konfontera­s med sitt förflutna.

Affleck är utmärkt plågad med sänkt huvud och stum blick och Lonergan får äntligen erkännande­t han förtjänade redan med sin förra film.

Speltiden gör att filmen hinner mogna till en mäktig melodram om skuld

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FILM OM FÖRSONING. Patrick får sin deprimerad­e farbror till vårdnadsha­vare i ”Manchester by the sea”.
FILM OM FÖRSONING. Patrick får sin deprimerad­e farbror till vårdnadsha­vare i ”Manchester by the sea”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden