Mitt i Vasastan

Skam-hajpen är total i Stockholm

Folk har börjat prata norska och plötsligt vill alla bo i kollektiv. Skamfebern bland Stockholms unga är total.

- Text: Ebba Rosencrant­z | Foto: Mikael Andersson

Vissa kanske skulle hävda att Södra latin är den stockholms­ka motsvarigh­eten till den riktiga Skam-skolan – Hartvig Nissen videregåen­de skole i Oslo. En stor populär stenskola mitt i stan, med estetisk profil.

Men den beskrivnin­gen vänder sig eleverna emot.

– Nej, jag ser inga direkta likheter förutom att det också är en innerstads­skola, säger Julia Höghede Julén.

Hon går i ettan på Södra latin och får medhåll av Celia Karlborg.

– Likheten är väl att det också är en huvudstad och att den handlar om ungdomar och gymnasieel­ever, säger hon.

Sedan den norska serien nådde Sverige under hösten har hajpen varit massiv. Inte minst på Södra latin, där Skamfebern nu är total.

Likhet mellan skolorna eller ej, serien har lyckats med det svåra konststyck­et att göra en serien för unga som de unga faktiskt känner igen sig i, och på skolan både tittas och pratas det om Skam. Överallt.

– Alla kollar och alla pratar norska i vartenda hörn, säger Celia Karlborg.

– Folk kollar i klassrumme­t och överallt, säger My Andrésdott­er.

– Och nu vill alla bo i kollektiv. Det

Och nu vill alla bo i kollektiv. Det har jättemånga börjat prata om.

har jättemånga börjat prata om, säger Billy Kettner.

Innan den värsta Skam-febern dragit igång på Södra latin gjordes en omröstning på elevernas egen app. Då kollade mellan 60 och 70 procent av eleverna på serien. Sedan dess har andelen garanterat ökat.

– Nu är det säkert i alla fall 80 procent. Man blir typ utanför om man inte kollar. Alla pratar om det och alla går runt och snackar norska, säger Julia Höghede Julén.

Serien som handlar om en grupp ungdomar på Hartvig Nissens gymnasiesk­ola i Oslo har hyllats för sin träffsäkra skildring av hur det är att vara ung idag.

Att serien blivit så omåttligt populär beror på äktheten. Det är alla överens om.

– Den är gjord väldigt mycket ur ungdomars perspektiv. Annars kan man känna att det är vuxna som skrivit det men här känns det verkligen inte så, säger Celia Karlborg.

Hela serien är uppbyggd kring de ungas värld, föräldrar och andra vuxna förekommer knappt ens som bifigurer. Just det är en del av det som bidrar till seriens framgång, tror Billy Kettner.

– Eftersom det inte är några vuxna med så det blir verkligen de ungas egen värld, säger hon.

Skaparen av serien, Julie Andem, djupinterv­juade norska ungdomar för att verkligen skapa något som de själva skulle kunna relatera till. Alla karaktärer har egna instagramk­onton och på nätet kan man dag för dag följa deras liv genom sms-trådar, videoklipp och Facebookko­nversation­er.

– Man kan följa dem i realtid. De går första året på gymnasiet precis som vi och nu har de jullov precis som vi. Det är som att vi följs åt, säger Julia Höghede Julén.

 ??  ?? REALISTISK. På Södra latin råder det fullständi­g Skam-hajp. Framgångsr­eceptet? Att den är så realistisk. ”De har gjort jättemycke­t research och intervjuat ungdomar och det märks. Den känns också väldigt påkostad”, säger Julia Höghede Julén (i röd jacka).
REALISTISK. På Södra latin råder det fullständi­g Skam-hajp. Framgångsr­eceptet? Att den är så realistisk. ”De har gjort jättemycke­t research och intervjuat ungdomar och det märks. Den känns också väldigt påkostad”, säger Julia Höghede Julén (i röd jacka).
 ??  ?? SKAM-FRÄLSTA. My Andréesdot­ter, Billy Kettner, Esther Andtzén, Julia Höghed och Celia Karlborg har precis som många av Södra latins elever fastnat totalt för den norska tv-serien Skam.
SKAM-FRÄLSTA. My Andréesdot­ter, Billy Kettner, Esther Andtzén, Julia Höghed och Celia Karlborg har precis som många av Södra latins elever fastnat totalt för den norska tv-serien Skam.
 ??  ?? ÄLSKAD AV DE FLESTA. Den norska tv-serien skam har blivit hyllad för sin ärliga skildring av tiden som ung.
ÄLSKAD AV DE FLESTA. Den norska tv-serien skam har blivit hyllad för sin ärliga skildring av tiden som ung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden