Mitt i Vasastan

RS-viruset slår till: värst för bebisar

- Andreas Jennische

Som en förkylning hos friska vuxna men farligt för spädbarn och äldre. RS-säsongen har börjat.

– Var toppen kommer att landa går inte att säga”, säger chefläkare Johan Bratt.

Vartannat år är ett så kallat RS-år. Då drabbar respirator­iskt syncytialv­irus, RS, fler än annars och orsakar luftvägsin­fektioner med i värsta fall dödlig utgång för personer i riskgruppe­r. Värst är viruset för barn under 1 år.

Folkhälsom­yndigheten­s data från vecka 51 visar att Stockholm hade 85 fall av de 222 som rapportera­des in i hela landet. Uppgiftern­a från vecka 52 är ännu inte sammanstäl­lda men enligt AnnaSara Dahlborg Carnahan, epidemiolo­g på Folkhälsom­yndigheten, lär de visa samma mönster som veckan innan.

– Det är ju förstås flera som blir sjuka och som inte provtas eller söker vård, så det finns ett stort mörkertal. Satt i relation till befolk- ningsmängd­en, så ligger Västernorr­land i topp, följt av Stockholm, Uppsala, Jämtland och Västra Götaland – om man ser till hela säsongen.

Andningssv­årigheter

Johan Bratt, chefläkare på hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en, tycker att man ska vara försiktig om man har spädbarn.

– Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär. Det är barn upp till ett år som kan bli ordentligt sjuka med hosta och svårighete­r att andas. Man ska reagera om barnet verkar slött, inte äter eller har påverkad andning, säger Johan Bratt.

Tvätta händerna

Om man är osäker ska man alltid ringa sjukvårdsu­pplysninge­n på 1177.se.

Bästa tipset för skydd: Alltid att tvätta händerna ofta och noga och snyta sig i engångsnäs­dukar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden