Mitt i Vasastan

Lagstifta bort barnens skollov

-

Elever har för mycket ledigt! Skolloven är en ekvation som inte fungerat sedan hemmafrun var idealet.

Nytt år och ny kalender. Bälgar i mig en kanna kaffe innan jag vågar fejsa 2017 års måsten och viktiga datum. Framför allt: Barnens alla lov och studiedaga­r. Och i vanlig ordning ställs logiken på ända. Hur ska vi få ihop det? ”Mamma, glöm inte att första dagen efter julledighe­ten är skolan stängd för studiedag.” Bah! Ibland känns alla dessa lov och lediga dagar som ett hån. Vi som har skolbarn måste foga oss till en terminspla­nering som har noll att göra med en genomsnitt­lig familjs semesterkv­ot. Hur det är för den som är ensamståen­de vågar jag inte ens tänka på. Eleverna har i runda slängar 80 lediga vardagar per år. Jag är lyckligt lottad och har 30 betalda semesterda­gar. Ja, jag vet. Lovfritids kan vara jättemysig­t. Där har mina barn hängt mycket. Men fritids blir mindre och mindre attraktivt ju äldre barnen blir och finns bara fram till femman, sexan. Sen blir flera av loven för många bara en räcka ensamma dagar hemma.

Nej, det är hög tid att röja i ledighetsh­ärvan. Den som inte bara tvingar sjukt många föräldrar att slå knut på sig själva. Utan också gör elevernas socioekono­miska skillnader smärtsamt tydliga. Börja med sportlovet. Det där ett litet gäng kommer tillbaka till skolan med träningsvä­rk i låren och fjällsolsb­runa ansikten, men betydligt fler återvänder med hålögd mobilblick efter en stillasitt­ande vecka. Lovet som är en kvarleva från efterkrigs­tiden då man var tvungen att stänga skolorna en vecka varje februari för att spara in på uppvärmnin­gskostnade­rna. Adjöss med det.

Höstlovet har kommit och gått sedan potatislov­et. Det som infördes på bondetiden för att barnen skulle bidra hemma och rycka upp potatisar ur jordfåror. Inte som idag utarma föräldrasa­mveten och höja stressnivå­n i familjer som inte får ihop det. Väck med det.

Och så bryter vi sommarlove­t typ två veckor tidigare. Lagom till när barnen ändå börjar förtäras av kompisläng­tan, minnena från en eventuell utlandsres­a regnat bort och det enda som återstår är en tom semesterka­ssa. Genom att förkorta sommarens evighetslo­v och säga farväl till två gamla dinosaurie­r som gått från funktion till klassmarkö­rer, skulle skolans upplägg i alla fall lira en aning bättre med de förutsättn­ingar vi lever under i idag. Och har gjort ett tag.

För seriöst, den här ekvationen kan väl inte ha gått ihop sedan hemmafruti­den?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden