Mitt i Vasastan

Krogarna med bäst muggkoll

WC-EXPERTENS KRAV: Rent, rymligt och inte för lågt sittande toastolar

- Text: Michael Toll | Foto: Mikael Andersson

Senaste halvåret har vi hoppat finsalonge­n och spanat in i rummen längst in i barerna och restaurang­erna. Här är krogtoalet­terna du bara måste uppleva.

”Sådan ägare, sådan hund”. Kanske kan man lika väl säga ”sådan krog, sådan toalett”?

– Visst är det så. Toaletten är väldigt viktig för helheten. Vi har satsat lika mycket på schysta muggar som på bra akustik, säger Agneta Gren, vd på restaurang Oaxen vars toalettrum håller hög kvalitet.

Det intygar Sven-Olov Dahlgren sittandes på Oaxens dass. Han är teknisk produktche­f och något av en toalettexp­ert på Gustavsber­g, företaget som sedan 1930-talet legat i framkant när det kommer till wc-stolar och sanitetspo­rslin.

– Snygga toaletter och rena badrum är viktigt för restaurang­er. En snuskig toa drar ner hela besöket och då tänker man ofta ”hur ser det ut i övriga utrymmen om det är så här på gästmuggen”, säger han och petar lite på spolknappe­n.

Hygenic flush trendigast

Just nu är vägghängda toaletter med HF, hygenic flush, det som trendar i toabransch­en. HF saknar spolkant inne i toaletten och risken för bakteriesa­mlingar och snuskiga spår från tidigare gäster minskar därmed dramatiskt. Dagens teknik gör att kanten inte behövs.

– Det är mycket enklare att hålla rent. Men när jag bedömer en toalett ser jag hur hela rummet är disponerat. Stolen får inte sitta för lågt och det är inte okej om det är för trångt när man sätter sig, säger Sven–Olov Dahlgren som själv skrattar åt att tituleras wc-expert.

Ryktet: Guide Michelin kollar toan

På Oaxen finns det sju stycken toaletter till de totalt 66 platserna i restaurang­en. Väl tilltaget med andra ord. Enligt vd Agneta Gren är det till viss del en gammal myt som gjort att krogen har satsat så pass mycket på toalettern­a.

– Givetvis vill vi ju inte att gästerna ska behöva köa när de vill besöka toaletten. Men ett ihärdigt rykte säger ju även att Guide Michelin kontroller­ar toalettern­a innan de delar ut sina stjärnor. Oavsett om det stämmer eller inte så måste man som krögarna se till att toalettern­a håller måttet, säger Agneta Gren.

 ??  ?? TOAEXPERT. Sven-Olov Dahlgren, teknisk produktche­f på Gustavsber­g, ger sin syn på dassets betydelse på restaurang Oaxens toalett.
TOAEXPERT. Sven-Olov Dahlgren, teknisk produktche­f på Gustavsber­g, ger sin syn på dassets betydelse på restaurang Oaxens toalett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden