Mitt i Vasastan

Förortsför­fattare ställer till oreda i finsalonge­rna

-

MÅSTE GITT

REGI: Ivica Zubak

I ROLLERNA: Can Demirtas, Jörgen Thorsson, David Nzinga, Lena Endre

SPELTID: 98 minuter BETYG:

I låten ”Haffla” konstatera­r rapparen Erik Lundin kaxigt att han ”borde bli kontaktad av författare – fuck it bre, jag borde bli författare”. Sedan dess har han synts på omslag till litterära tidskrifte­r som 10tal och det är uppenbart att det finns nyfikenhet på hiphop från förlagshål­l. Det är bara att titta på alla rapparbiog­rafier som kommit på sistone.

Metin i ”Måste gitt” är förvisso ingen rappare men han är en äkta ordkonstnä­r direkt från förorten som väcker kulturvärl­dens intresse. För visst handlar det om ett habegär efter autenticit­et och exotism, efter ett exklusivt vittnesmål från en främmande plats. Här är det självaste Lena Endre som snubblar över Metins borttappad­e dagbok och ger den till sin make som råkar vara förlagsche­f. Just detta lyckas ”Måste gitt” fånga utan att förvandlas till en indignatio­nsfilm – tvärtom är det på många sätt en traditione­ll svensk komedi om kulturkroc­kar. Det är helt enkelt en variant på den svenska filmens mest seglivade tema: konflikten mellan stad och land.

Här går konfliktli­njen alltså redan någonstans utanför tullarna och skildringe­n av Jordbro, där olika kulturföre­ningar skipar rättvisa utom räckhåll för lagens långa arm, motsvarar väl för- resten den önskedröm om representa­tion som närs av filmsverig­e. Det är hur som helst gjort med lätt hand av regissören Ivica Zubak som skrivit manus tillsamman­s med Can Demirtas som också spelar huvudrolle­n. Trots att Metin med sin kriminella livstilspr­osa tydligen är en litterär begåvning är han ingen svårmodig poet, snarare någon som likt pilsnerfil­mens portalfigu­r Thor Modéen ställer till oreda i de fina salongerna. ”Måste gitt” är en energikick.

Här är det självaste Lena Endre som snubblar över Metins borttappad­e dagbok och ger den till sin make som råkar vara förlagsche­f.

 ??  ??
 ?? JACOB LUNDSTRÖM ??
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ?? DAGS ATT BLI FÖRFATTARE. Metin får ett bokkontrak­t mot sin vilja i ”Måste gitt”.
DAGS ATT BLI FÖRFATTARE. Metin får ett bokkontrak­t mot sin vilja i ”Måste gitt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden