Mitt i Vasastan

Ge skolbarn växtbasera­d mat 2017

- Jonas Paulsson, Köttfri måndag

58 procent av Sveriges kommuner har infört en köttfri skoldag i veckan eller motsvarand­e åtgärd enligt kommunrank­ingen för 2016 från Aktuell Hållbarhet, vilket är en ökning med 25 procent på två år. Det är snabbt marscherat, men nu är det dags för skolorna i Stockholm att gå vidare och servera växtbasera­t som standard. GLOBALA GYMNASIET i Stockholm är ett stort föredöme. De har serverat vegetarisk­t i snart tio år, och inte en enda elev har hittills dött av det. Tvärtom, det är mycket bra för klimatet, elevernas hälsa och djuren.

En enda hamburgare gjord på nöt- kött påverkar klimatet lika mycket som femtio bönburgare. Det skriver Fredrik Hedenus, docent i Energi och Miljö vid Chalmers, i en debattarti­kel i SvD under julhelgen. ATT KÖTT, mejeriprod­ukter och fisk ersätts med vegetabili­sk föda är en nödvändig förutsättn­ing för att kunna pressa ner de årliga växthusgas­utsläppen från maten från 1,8 ton per svensk idag till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårds­verkets rapport, Hållbara konsumtion­smönster.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har Världshäls­oorganisat­ionens internatio­nella cancerfors­kningsinst­itut IARC kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerfram­kallande, medan rött kött ska klassas som cancerfram­kallande med mycket hög sannolikhe­t.

Omkring 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier, enligt Djurens Rätts beräkninga­r. Det är en etisk katastrof av enorma dimensione­r som skolan tydligt måste våga ta ställning emot.

Vår uppmaning till kommunpoli­tikerna i Stockholm är därför att under 2017 införa vegonorm i skolorna för elevernas, djurens och vår gemensamma framtids skull.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS /
KÖTTFRI MÅNDAG ?? KÖTTFRITT. Jonas Paulsson företräder organisati­onen Köttfri måndag.
FOTO: MOSTPHOTOS / KÖTTFRI MÅNDAG KÖTTFRITT. Jonas Paulsson företräder organisati­onen Köttfri måndag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden