Mitt i Vasastan

Jyckar med öga för lyx

Lyxig hundmat, halsband med Swarovski-stenar, bäddar som matchar mattes och husses soffa och handgjorda matskålar. Trender och lyx för hundar blir allt vanligare, och innerstans hundägare hakar på.

- Text: Emelie Nyman | Foto: Maja Brand

Hunden är människans bästa vän, sägs det ju, och för den som har lust och råd är det kanske inte konstigt att spendera mycket pengar på sin fyrbenta kompis.

På Hamngatan ligger den lyxiga hundmatsbu­tiken Wonderboo Concept Store. I hyllorna ligger designade kartonger med hundmat i portionsfö­rpackninga­r.

Carolina Gahn, PR- och marknadsan­svarig för Wonderboo, säger att maten är en helhetsupp­levelse: snygga förpacknin­gar som gör sig i köket, och framför allt, bra för hundens hälsa då maten bara innehåller naturliga råvaror som lufttorkat­s.

Utmaning för ekonomin

En portion kostar mellan 20 och 50 kronor. Absolut kan det vara en utmaning för hushållsek­onomin, menar Carolina Gahn, men de som handlar här är medvetna och prioritera­r.

– Det är urbana hundägare. Och nya generation­ens hundägare som prioritera­r bekvämligh­et, och som gillar design, hälsa och resor, säger hon.

– Hunden har mer blivit ett substi- tut. Förstagång­sföderskor­na blir äldre, så hunden blir till exempelvis ett substitut för barn eller en partner. Och känsloband­et blir större när man tar med sig hunden överallt, det finns allt mer hundvänlig­a ställen dit man kan ta med hunden.

Mode för hundar

Förutom mat säger Carolina Gahn att elegantare trimning och kloklippni­ng är inne, liksom accessoare­r.

Att halsband och koppel är poppis, liksom hundkläder, syns tydligt i Chic- Dog.se Stockholms Hundmodehu­s på Regeringsg­atan. Utbudet är stort, här finns till och med halsband med stenar från Swarovski.

Sedan Suzanne Ekegårdh öppnade butiken för sex år sedan har hon sett att även inrednings­trenden med matskålar och hundbäddar som matchar hemmet har vuxit.

– Kunderna vill inte bara ha sängar som är anpassad till just deras hundras utan det är även viktigt att de passar inredninge­n hemma, säger hon.

Tror på fler hundtrende­r

De allra lyxigaste hundprylar­na, som växt fram i USA och till viss del även syns i Storbritan­nien, Japan och Tyskland, är Sverige inte redo för, tror Carolina Gahn. Däremot tror hon att vi kommer se fler hundtrende­r framöver.

– Jag tror det blir lite mer avancerade designkonc­ept, särskilt i storstäder­na. Att fler hundhotell öppnar upp och att det blir mer eftertanke på design och inredning. Också att grejerna blir dyrbarare och mer fokus på hälsosam mat. Men vi är mer premium än lyx, mer kvalitet än glitter, än så länge.

Kunderna vill inte bara ha sängar som är anpassad till just deras hundras utan det är även viktigt att de passar inredninge­n hemma.

 ??  ??
 ??  ?? HUNDTREND. Carolina Gahn och Lillebror på hundmatsaf­fären Wonderboo, som säljer lyxig och hälsomedve­ten hundmat.
HUNDTREND. Carolina Gahn och Lillebror på hundmatsaf­fären Wonderboo, som säljer lyxig och hälsomedve­ten hundmat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden