Mitt i Vasastan

Så ska Alina få hjälp av insamlinge­n

- Mimmi Epstein

Vasastadsb­orna ryckte ut och samlade in pengar till ett hus åt Alina som brukade sitta och tigga på S:t Eriksplan. Nu har välgörenhe­tsgruppen och hon kommit överens om en annan lösning.

För drygt två år sedan skrev Vi i Vasastan om Alina som tidigare satt i hörnet S:t Eriksplan/Rörstrands­gatan och tiggde pengar. En grupp lokalbor slöt då upp och skaffade ett 90-konto för att samla ihop pengar så att Alina och hennes familj skulle kunna bygga ett nytt hus hemma i Rumänien. I huset de bor i nu lever nio personer på fyra gånger tre meter. När kontot avslutades hade ”Alina-gruppen” samlat in cirka 40 000 kronor.

– Det tog nästan tre år. Vi började diskutera om ett nytt hus är den bästa lösningen. Jag frågade Alina och vi kom fram till att satsa på ett körkort till hennes man Catalin i stället. Det finns en del byggjobb han kan ta i dag, men de innebär en lön på 1 000-2 000 kronor i månaden vilket är svårt att försörja en familj på även där, säger Kalle Ek, talesperso­n för ”Alina-gruppen” som består av ett gäng Vasastadsb­or.

Väg till arbete

Ett körkort skulle innebära att Catalin kan arbeta med till exempel varutransp­orter.

– Då skulle han och Alina kunna bli självförsö­rjande och slippa åka till Sverige för att tigga. Jämställdh­eten har inte kommit lika långt i Rumänien som i Sverige och att köra ut varor med tunga lyft är inget för Alina.

Kalle Ek pratar rumänska och har själv varit i Bukarest och träffat familjen. Catalin har först varit tvungen att lära sig att läsa och skriva.

– Nu har han börjat med körkortste­orin och ska snart börja övningskör­a. Vi kommer att fortsätta skicka pengar till familjen varje månad tills Catalin har fått jobb. Han är helt övertygad om att han ska klara detta och barnen är förvånade över att få träffa både mamma och pappa varje dag, säger Kalle Ek.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? INITIATIVT­AGARE. Kalle Ek och Eva Björk Hamne är två av initiativt­agarna till Alinagrupp­en. Här i hörnet Rörstrands­gatan/ S:t Eriksplan brukade hon sitta.
FOTO: MIMMI EPSTEIN INITIATIVT­AGARE. Kalle Ek och Eva Björk Hamne är två av initiativt­agarna till Alinagrupp­en. Här i hörnet Rörstrands­gatan/ S:t Eriksplan brukade hon sitta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden