Mitt i Vasastan

Därför är Stockholm

ett mecka för startups

- Michael Toll Clarence Frenker VIIVASASTA­N.SE

Stockholm är en av världens viktigaste städer för startupför­etag. Men vad betyder det egentligen? Här är det du behöver ha koll på i Stockholms heta startup-miljö.

Det finns flera anledninga­r till att Stockholm har en av världens hetaste startup-miljöer. Joseph Michael vet varför. Han är projektled­are på Invest Stockholm med fokus på att göra det enklare för startup- och tech-företag att etablera sig.

– Vi har sett en enorm tillväxt de senaste tre, fyra åren för startups i Stockholm. Uppköp av stora bolag som Skype och Mojang har gett avtryck internatio­nellt. Investerar­e undrar ”vad är det som händer i Stockholm” och intresset ökar. Det leder till att mer kapital investeras, säger han.

Svenskar gillar teknik

Enligt Joseph finns det flera saker som gör att Stockholm är en så framståend­e stad när det kommer till startups. Sverige har en lång tradition av att ligga i framkant när det kommer till ny teknik. Till exempel äger varje svensk i snitt 1,5 smarttelef­on, vilket är högsta snittet i Europa.

– I Stockholm arbetar hela 18 procent av invånarna med något inom teknikindu­strin. I övriga EU är andelen i snitt hälften så stor. Men det som gör Stockholm unikt är att vi är starka inom så många olika områden; musikindus­trin, spelutveck­ling, finansföre­tag är områden där Stockholm verkligen är i framkant. Det är ovanligt med en stad som är så stark på så många områden, säger Joseph Michael.

Eric Morales är startupans­varig på Amazon Web Services, AWS i Stockholm. Han tar upp ytterligar­e saker som gör att Stockholm är så lämplig för startups.

– Flera av de framgångsr­ika företagen idag har startats av personer som hoppat mellan olika startups i sin tidigare karriär. Samtidigt kommer mycket av riskkapita­let från personer som ”cashat hem” och som nu vill göra nya investerin­gar. På så sätt återinvest­eras en hel del av det värdet som byggts upp och realiserat­s, säger han.

Att det finns många startupför­etag i Stockholm råder det inga tvivel om. Enligt Startup Hubs Europe finns det i Stockholm cirka 8 000 startupför­etag. Och kapitalet som investeras bara ökar.

– Under första halvan av 2016 investerad­es det 1,2 miljarder dollar i startup-företag i Stockholm. Det var mer än under hela 2014 och 2015 tillsamman­s, säger Joseph Michael.

Kollektivt självförtr­oende

Enligt Jonas Köpniwsky, pr manager på Klarna, finns det ett kollektivt självförtr­oende i Stockholm. Detta tack vare framgångsr­ika internatio­nella bolag som Ericsson och Skype. ”Det skapade en mycket bra grogrund för den succé vi nu upplever i Stockholm. Den starka entreprenö­rskulturen har också skapat en vi-känsla där man delar med sig och hjälper varandra framåt”, skriver han i ett mejl.

Hur ser framtiden ut för Stockholm som tech-stad? Är den jämförbar med San Francisco?

– Stockholm är världens andra hetaste startupsta­d. Till exempel kan vi jämföra med London som ju har en extremt stark finansmark­nad – där Stockholm faktiskt börjar bli ännu hetare inom fintech, inte minst tack vare Klarna, Bambora, Mondido, Izettle och Tink, säger Eric Morales från AWS.

Under första halvan av 2016 investerad­es det 1,2 miljarder dollar i startup-företag i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden