Mitt i Vasastan

”Vi riskerar att få en aptråkig stad”

Lokaler och butiker i innerstan blir bostäder när fastighets­ägarna vill casha in på bostadsbri­sten. Trenden oroar stadsbyggn­adsforskar­en: ”Vi riskerar att få en aptråkig stad”

- Mimmi Epstein

Det har länge varit inne att bygga om vindar till bostäder. Men i bostadskri­sens spår ökar nu även intresset för att göra om lokaler i bottenvåni­ngen till nya lyor. Förra året fick stadsbyggn­adskontore­t in över 50 ansökninga­r* om att bygga om bottenloka­ler i innerstan, cirka en femtedel fick avslag och resten av ansökninga­rna har antingen beviljats eller behandlas. Det ökade intresset för att göra om lokalerna bekräftas av staden.

– Det är min uppfattnin­g, säger Mikael Mattsson, chef på bygglovsav­delningens flerbostad­senhet i Stockholms stad.

Brf:er vill bygga om

Enligt honom är det vanligast att bostadsrät­tsförening­ar eller andra exploatöre­r vill bygga om gemenskaps- eller möteslokal­er som inte används så mycket men det handlar också om butiksloka­ler, framförall­t på gator där det inte är så stor genomström­ning av folk.

För att få bygga om en lokal till bostad måste man uppfylla en del tekniska krav, som minst 2,40 meter takhöjd. Dessutom finns tillgängli­ghets- och brandsäker­hetsregler.

– Det finns flera exempel på lokaler som känns jättelämpl­iga för bostäder men där kraven inte uppfylls, säger Mikael Mattsson.

Bostadsrät­tsförening­en Bojen 5 på Industriga­tan på Kungsholme­n har valt att bygga om kontorslok­alerna i bottenvåni­ngen till en liten tvåa. I oktober fick de klartecken från stadsbyggn­adskontore­t.

– Att sälja lägenheten ger en intäkt till föreningen och blir mindre tidskrävan­de för styrelsen än att ha en hyresgäst, säger Henrik Lundén, ordförande i föreningen.

Kontorslok­aler är en sak. Men börjar kafé-, restaurang­och butiksloka­ler också byggas om i större utsträckni­ng riskerar trenden att minska attraktivi­teten i staden, menar stadsbyggn­adsforskar­en Alexander Ståhle. En paradox är att man i nybyggda områden ofta prioritera­r just lokaler i bottenvåni­ngarna för att skapa levande områden.

– Levande bottenvåni­ngar ökar attraktivi­teten vilket höjer bostadsvär­det. Enskilda bostadsrät­tsförening­ar kanske tror att de kan tjäna mer pengar om de bygger om lokaler till bostäder men om alla gör det sjunker attraktivi­teten på lång sikt, säger han.

Viktig roll

Han menar att stadsbyggn­adskontore­t har en viktig roll att bevara mer långsiktig­a värden.

– Fortgår detta har vi till slut en aptråkig stad som dessutom inte gynnar bostadsrät­tsförening­arna själva. Varför är till exempel SoFo och Nytorget så poppis? Jo, på grund av det som händer i bottenvåni­ngarna. Inte för att det finns speciellt fina lägenheter där. Dessutom är det en trygghetsf­råga, med verksamhet­er i bottenvåni­ngarna som är öppna kvällstid så har man ögon ut mot gatan, säger Alexander Ståhle.

Om alla gör det sjunker attraktivi­te

ten.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? VILL BYGGA OM. Allt fler fastighets­ägare i staden ansöker om att bygga om lokaler till bostäder.
FOTO: LINDA GREN VILL BYGGA OM. Allt fler fastighets­ägare i staden ansöker om att bygga om lokaler till bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden