Mitt i Vasastan

Flera brister har hittats i Stockholms mottagande

Stadens revisorer har hittat flera brister i hur Stockholm skött sitt åtagande när det gäller att ta emot ensamkomma­nde flyktingba­rn.

- Andreas Jennische

Revisorern­a har granskat 24 fall från Södermalm, Rinkeby-Kista och Skarpnäck och hittat brister på flera punkter.

Revisorern­a har hittat brister när det gäller kontrollen av de hem som barnen placerats i samt när det gäller utbildning­en av gode män, barnens förvaltare.

Enligt Åsa Lindhagen är det som presentera­s i rapporten inga nyheter och något som staden arbetet med att komma till rätta med under 2016. Hur illa är det just nu? – En av de viktigaste uppgiftern­a i början av 2016 var uppföljnin­gen av barnens placeringa­r. Det ska vara trygga och säkra boenden och där har vi släpat efter. Det är inte bra. Men vi har haft stort fokus på att komma ikapp. Nu är det inte längre så många placeringa­r av barn som görs på grund av den nya asyllagsti­ftningen, säger Åsa Lindhagen.

Extra graverande för staden är den kritik som riktas mot Överförmyn­darnämnden och hanteringe­n av gode män. Överförmyn­darnämnden är lite av ett sorgebarn i Stockholm och har två gånger tidigare fått en anmärkning just i samband med stadens årsbokslut.

– Överförmyn­darnämnden har inte haft de resurser som krävs för att göra ett bra jobb. Vi har ökat resurserna rejält sedan vi tog över makten i stan, nu senast i budgeten för 2017. Det har varit otroligt viktigt för oss. Överförmyn­darnämnden har misskötts tidigare, säger Åsa Lindhagen.

Opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L) kräver märkbara förbättrin­gar inom kort.

– Staden måste gå in på djupet och detaljgran­ska de hem som uppenbarli­gen inte fungerar och vid behov flytta barn och unga som inte kan vara kvar i sin nuvarande miljö, hon i en skriftlig kommentar.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? HADE INTE TID. Stockholm hann inte granska alla hem där ensamkomma­nde barn placerades under 2015 och början av 2016.
FOTO: COLOURBOX HADE INTE TID. Stockholm hann inte granska alla hem där ensamkomma­nde barn placerades under 2015 och början av 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden