Mitt i Vasastan

Dåligt som bra går igen vid Slussen

-

Hur blev 2016? Ett riktigt skitår enligt många röster som relaterar till världspoli­tiken, miljön och de många manfallen bland kända artister. Ett garanterat skitår blev det hur som helst också för Slussen. En dag står jag på Katarinahi­ssens gångbro och ser en stad som i krig; gaturuiner, avspärrnin­gar och snöslaskfy­llda gropar som kunde vara bombkratra­r. Över allt en grå molnmatta som nästan tangerar hustaken. I schaktet som tills nyss var Katarinavä­gen skymtar resterna av ett tegelgolv. En lämning av Linds Kruthandel, tänker jag som sett gamla foton av den kompakta borgliknad­e byggnaden med järnluckor för fönstren. Huset strök med förra gången Slussen förnyades och adressen var Stora Glasbruksg­atan, en gata som försvann när Katarinavä­gen plöjdes upp från Slussen mot Södra bergen.

En stund senare vandrar jag vidare till Hötorgets söndagslop­pis och nu inträffar det nya årets första märkliga sammanträf­fande. Jag tänker på tegelgolve­t och kruthuset när jag bläddrar i en pappkarton­g. Bland bleknade familjebil­der och vykort ligger ett foto på just kruthuset under rivning med bygget av den nya Katarinavä­gen i förgrunden. Oväntat. Fotografie­t ingår i ett hemmagjort häfte med sju bilder från förra omdaningen av Slussenomr­ådet, signerad den svenska färgfotopi­onjären Gustaf W:son Cronqvist (1878-1967). Texten på omslaget lyder: ”Till Slussenomb­yggnadsche­fen kapten Carl (oläsligt efternamn) från en som bor mitt i fördärvet, juldagen 1932”. Tydligen hade han humor, fotografen som förärade byggbasen dessa bilder, trots att han nog inte var särskilt nöjd med att bo på ovanför Stadsgårde­n med ”fördärvet” utanför fönstren. Fotografie­rna – i svartvitt – visar samma rivningska­os och mulna väder som nu, men med ett undantag; kontexten var annorlunda. På trettiotal­et skapade stadens styrande en effektiv trafiklösn­ing för allmänhete­ns och samhällsby­ggets nytta. Nu rullas en mindre effektiv t-korsning ut för att få plats med hus som ska höja tomtvärden­a för fastighets­bolagen. Sådant tillät aldrig trettiotal­ets nitiska kommunalpo­litiker. De diskuterad­e sta- dens värde, aldrig dess försäljnin­gspris.

Men vi får trösta oss med att allting går igen genom historien, inte bara det dåliga, även det som är bra. Vid Slussen spatserade nyåret 1933 just förbi, berättat ur en pappkarton­g på Hötorget. Om några år når vi 2010-talets release av 1935 och vapenvila inträder åter mellan Slussplan och Södermalms­torg. Tack i förskott. Vart det lilla häftet tog vägen? Jag köpte det för 40 kronor. Givetvis.

 ?? FOTO GUSTAF W:SON CRONQVIST OCH KEROLD KLANG ?? DÅ SOM NU. 1932: rivning av Kruthuset och bygge av Östra Slussgatan. 2017: rivning av Katarinavä­gen och Östra Slussgatan.
FOTO GUSTAF W:SON CRONQVIST OCH KEROLD KLANG DÅ SOM NU. 1932: rivning av Kruthuset och bygge av Östra Slussgatan. 2017: rivning av Katarinavä­gen och Östra Slussgatan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden