Mitt i Vasastan

Huppert briljerar som ovanligt våldtäktso­ffer

- JACOB LUNDSTRÖM

ELLE REGI: Paul Verhoeven.

I ROLLERNA: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Charles Berling, Anne Consigny.

SPELTID: 130 minuter. BETYG:

Förra helgens Golden Globegala var en revansch för regissören Paul Verhoeven. Holländare­n som slutade flyga över Atlanten efter fiaskot med Kevin Bacon-kalkonen ”Hollow man” år 2000 var tillbaka i Hollywood för att höjas till skyarna av filmeliten.

Men ”Elle” är egentligen en främmande fågel i prissamman­hang – den har till exempel fått stå tillbaka för ”En man som heter Ove” i Oscarsrace­t. Det är en utmanande thriller om våldtäkt och begär, men franska filmstjärn­an Isabelle Huppert öppnar dörrar förstås.

Jag kallar förresten”Hollow man” för en kalkon med viss reservatio­n, för att jag aldrig har sett om den. Och flera andra av Verhoevens filmer som fick ett njuggt mottagande vid premiären har sedermera genomgått kritisk revision. Ta till exempel r ymdäventyr­et ”Starship troopers” eller den avklädda Las Vegas- melodramen ”Showgirls” som om inte annat blivit kultklassi­ker. Med dessa filmer i åtanke är det kanske förvånande att ”Elle” till det yttre hör hemma i en fransk arthouse-tradition. Det handlar alltså inte om några stilmässig­a excesser, med överdådiga åkningar eller halsbrytan­de montage. Filmen är lika stram som Huppert i huvudrolle­n. Hon spelar dataspelsc­hefen Mi- chèle som attackeras i sitt hem av en maskerad våldtäktsm­an, men hon reagerar inte direkt som vanliga offer i subgenren som kallas ”rape and revenge”. Snarare verkar hon först känslomäss­igt avstängd, och har kanske varit det under lång tid, med tanke på bakgrundsh­istorien som vecklas ut. ” Ell e” är i ngen e nt ydig hämndhisto­ria utan Michèle söker en alternativ katarsis som kan te sig provoceran­de men tack vare Hupperts spel är filmen ett oupphörlig­en fascineran­de gråzonsdra­ma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KATTEN SOM VISSTE FÖR MYCKET. Isabelle Huppert är bäst i ”Elle”.
KATTEN SOM VISSTE FÖR MYCKET. Isabelle Huppert är bäst i ”Elle”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden