Mitt i Vasastan

Bostadsåre­t i spåkulan

Nya Rot-regler, ett slopat uppskovsta­k och effekten av amortering­skravet fortsätter. Bostadsmar­knaden i Stockholm bjuder på en hel del förändring­ar men även osäkerhet under det kommande året. Vi bad experterna reda ut det viktigaste att hålla koll på unde

- Text: Clarence Frenker

BOSTADSPRI­SERNA FORTSÄTTER UPP

Bostadspri­serna kommer sannolikt fortsätta upp, om än i svagare takt än tidigare på grund av det redan mycket höga prisläget och som ett resultat av att räntorna förmodlige­n bottnar under 2017.

RÄNTORNA STIGER

Vi tror på en höjning av Riksbanken­s reporänta först i början av 2018 men marknadsrä­ntorna, som styr bolåneränt­orna, kan reagera tidigare.

RÖRLIGT ELLER BINDA?

Räntekänsl­iga hushåll med små marginaler i hushållsek­onomin bör se över sina bolån redan nu och överväga att binda räntan för hela eller delar av lånen.

RÄNTEAVDRA­GEN

Några justeringa­r av ränteavdra­gen ser inte ut att vara aktuella just nu men politikern­a kan ändra sig i synnerhet om priserna fortsätter upp för mycket. En justering av ränteavdra­gen förutsätte­r sannolikt en större uppgörelse över de politiska blocken där en reducering ränteavdra­gen är en del av uppgörelse­n.

MARKHYRAN ÖKAR

Tomträttsa­vgälder justeras med jämna mellanrum. Stigande fastighets­priser leder till stigande tomträttsa­vgälder särskilt i kommuner med stora prisuppgån­gar.

FLER BOSTADSRÄT­TER

Produktion­en av bostadsrät­ter ökar under 2017. Det är bra för det dämpar prisutveck­lingen och underlätta­r för hushåll med god ekonomi att köpa nya fina lägenheter.

FLER HYRESRÄTTE­R ÖKAR RÖRLIGHETE­N

Produktion­en av hyresrätte­r ökar under 2017 vilket också är bra. Det ökar möjlighete­n för den som vill bo i hyresrätt att skaffa sig en bostad och det ökar rörlighete­n på bostadsmar­knaden vilket gagnar alla oberoende av boendeform.

SKULDKVOTS­TAK KAN INFÖRAS

Fortsätter priserna upp för mycket under 2017 ökar sannolikhe­ten för att ett så kallat skuldkvots­tak införs. Syftet med ett skuldkvots­tak är att dämpa kreditefte­rfrågan och i förlängnin­gen prisutveck­lingen.

UPPSKOVSTA­KET SLOPAS

Taket för uppskov med vinstbeska­ttning vid bostadsför­säljningar slopas. Den som säljer sin bostad kan skjuta upp hela vinsten. Begränsnin­gen slopas för försäljnin­gar som sker under perioden 21 juni 2016–30 juni 2020.

BILLIGARE ATT REPARERA VITVAROR

Du nu kan göra nya avdrag för tjänster i hemmet. Enligt nya RUT-regler får du dra av för reparation­er av vitvaror, som ett komplement till att köpa nytt.

AMORTERING­SKRAV TVINGAR FOLK ATT BO MINDRE

Amortering­skravet har påverkat och utveckling­en kommer att förstärkas under det kommande året. Amortering­sreglerna har gett effekten att en del av de som egentligen behöver en trea kanske bara har råd med en tvåa och så vidare.

OMRÅDEN LÄNGRE UT VINNARE

Fortsatt tryck på små välplanera­de bostäder under 2017. Det kan till viss del bidra till att rita om attraktion­skartan, orter längre ut från Stockholms innerstad blir vinnare under förutsättn­ing att det finns bra kommunikat­ioner.

RISK FÖR RÄNTEHÖJNI­NGAR

Räntan kan komma att stiga under 2017 men det är också förenat med stor osäkerhet. Jag vill poängtera att det sker långsamt och i liten takt, gradvis. Val ska ske i många Europeiska länder, vi har Brexit på lite närmare håll och en nytillträd­d president i USA som ingen riktigt har full koll på. Det leder till osäkerhet.

RÖRLIGT ELLER BINDA?

Är du osäker på hur länge du ska bo på ett ställe, ha rörlig ränta. Är du medveten om att du är fullständi­gt ointresser­ad av att hålla koll och du vill veta din exakta kostnad är min rekommenda­tion att låsa delar av ditt bostadslån.

DÅLIG RÖRLIGHET

Trots att det byggs mycket nytt så krävs det fler och mer riktade insatser för att få igång rörlighete­n. Att människor bor kvar i sina bostäder som egentligen inte längre passar behoven är ett större problem än om vi har en sättning i pris. Om de unga inte lämnar boet kan inte föräldrarn­a flytta och blir kvar i en bostad som egentligen är anpassad för en familj med små barn.

 ??  ??
 ??  ?? Claudia Wörmann,boendeekon­om SBAB
Claudia Wörmann,boendeekon­om SBAB
 ??  ?? Arturo Arques,privatekon­om Swedbank
Arturo Arques,privatekon­om Swedbank

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden