Mitt i Vasastan

Gotland och Benkis kör med bara ben – året om

Ni har sett dem och undrat. Vi har frågat. Vad är det med brevbärare och deras shorts? Möt Lars-Åke "Gotland" Pettersson, och Benkis Norén, två brevbärare som bär kortbyxor året om. Men bara när de jobbar.

-

Benkis: Jag började köra kortbyxa 1975. Det här är mitt 42:a år på raken som jag kör och det har blivit en vanesak. Visst är det en grej också, men det ser betydligt värre ut än vad det egentligen är.

Gotland: Ja, det är det inga problem alls en dag som denna (plusminusn­oll, snålblåst, mulet, red. anm.) men förra veckan när det var minus tolv kändes det lite i låren. Då åkte collegetrö­jan på. Men det är inte om benen eller överkroppe­n man fryser. Det är fingrarna som är värst. Så vantar är ett måste.

Benkis: Som tur är har jag en rejäl frisyr och mustasch som värmer i ansiktet. Folk brukar fråga mig om jag går klädd så här jämt, om jag älskar att vinterbada och om jag gillar kyla. Jag svarar nej på allt. Kyla är inget för mig, jag har aldrig badat i en vak och jag har långbyxor på mig hemma.

Gotland: Egentligen handlar det bara om en liten tygbit från strumpan och knät. Så stor skillnad rent värmemässi­gt är det faktiskt inte. Men det är skönt att ha kortbyxor när man springer ut och in i trapphus. Min utdelnings­runda brukar ta tre, fyra timmar och efter det är jag inomhus resten av arbetsdage­n. Vi går inte runt och skryter med att vi kör kortbyxor året runt. Vi bara gör det eftersom vi har vant oss vid att göra det och för att det är skönt.

Benkis: En gång var det faktiskt en tysk kvinna som frågade mig ”När sätter du på dig byxor?”. Jag svarade ”aldrig” och då ropade hon ”Will you marry me!”. Det ville jag inte, jag är redan lyckligt gift.

Gotland: Om vi får någon förmån för att vi inte sliter ut några långbyxor? Nej, det har vi aldrig fått. Men å andra sidan använder vi kanske fler shorts än andra kollegor. Jag har tre kortbyxor som jag varvar med. Alla är lika korta, de slutar strax ovanför knäna.

Benkis: Det är som sagt väldigt många som vänder sig om, kollar när vi kommer cyklande och som frågar varför vi har kortbyxor. Men det är bara ett barn som ställde den viktiga frågan: ”Varför har du inte hjälm”. Jag hade inget bra svar men sa att jag inte ville förstöra frisyren.

Det är inte om benen eller överkroppe­n man fryser. Det är fingrarna som är värst.

 ??  ??
 ??  ?? Benkis Norén
Ålder: 57 år. Brevbärare sedan: 1975. Burit kortbyxor sedan: 1975. Lars-Åke ”Gotland” Pettersson Ålder: 58 år. Brevbärare sedan: 1989. Burit kortbyxor sedan: 2001.
Benkis Norén Ålder: 57 år. Brevbärare sedan: 1975. Burit kortbyxor sedan: 1975. Lars-Åke ”Gotland” Pettersson Ålder: 58 år. Brevbärare sedan: 1989. Burit kortbyxor sedan: 2001.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden