Mitt i Vasastan

Terapeut agerade dejtingcoa­ch

Annica, 40, sökte sig till vårdcentra­len i Söderort för att få hjälp med sin svåra ångest och depression. Men kuratorn hon hänvisades till bjöd henne på vin, berömde hennes utseende – och försökte para ihop henne med en annan patient.

- Sophie Stigfur

Det är i början av oktober som Sköndalsbo­n Annica, 40, under ett uppehåll med sin ordinarie terapeut söker sig till en av vårdcentra­lerna i Söderort – efter en längre tid med svår ångest och djup depression.

– Jag sa att jag helst ville träffa en legitimera­d psykoterap­eut, för att få en kvalificer­ad behandling, säger hon.

Annica hänvisas till en av vårdcentra­lens egna kuratorer, med en försäkran om att denne är mycket skicklig och uppskattad. Eftersom hon specifikt bett om en legitimera­d terapeut, utgår hon från att han också är det. Något som senare visat sig felaktigt.

Redan vid första mötet med kuratorn känner Annica sig illa till mods. Bland annat säger kuratorn att han själv gärna hade förfört henne om han varit yngre, berättar hon. Annica tycker det känns obekvämt, men förmår inte riktigt att ta in vad han säger på grund av sin depression.

Träffas i kassan

Efter ett par träffar föreslår terapeuten att Annica ska delta i en gruppterap­i, ledd av honom själv. Efter gruppmötet, som hålls en fredagskvä­ll, stöter Annica ihop med terapeuten vid kassan i mataffären. Han frågar då om han får bjuda henne på ett glas vin på en bar i närheten, för att prata. Efter ett glas går hon hem och ringer en vän och berättar vad som hänt. Vännen får en chock.

– Då sjönk det in hur fel det här egentligen var. På grund av min depression hade jag inte kunnat ta in hela situatione­n på det sätt jag hade gjort om jag varit frisk.

Ville para ihop

Annica kontaktar vårdcentra­len och ber att få avsluta terapin. Men kontakten slutar inte där. Kuratorn skickar upprepade sms och ber henne komma tillbaka. Och en söndagseft­ermiddag, fem veckor senare, hör terapeuten av sig igen. Denna gång i egenskap av dejtingkon­sult.

Då kände jag att han verkligen gått för långt. Han har dels missbrukat mitt förtroende genom att lämna ut informatio­n om mig till den andra patienten, och även brutit mot sekretesse­n eftersom han berättade mycket om honom till mig, säger Annica.

Men det värsta av allt är känslan av att terapeuten missbrukat sin ställning – och inte alls förstått vad hon behöver hjälp med, säger hon. Annica berättar att det känns som ett övergrepp.

– Jag mådde otroligt dåligt, kände mig utsatt och behövde verkligen hjälp. Att då bli behandlad såhär, och nästan pressad till att gå på dejt. Det har bara gjort mer skada.

Kuratorn känner sig kränkt

Annica pratade med ledningen på vårdcentra­len, som hon upplevde inte alls tog händelsern­a på allvar. Därför anmälde hon kuratorn till patientnäm­nden, som i sin tur lämnat vidare till Inspektio- nen för vård och omsorg, IVO. Kuratorn vill i dag inte kommentera ärendet, med hänvisning till IVO:s pågående utredning. Men i ett svar till patientnäm­nden skriver han att han aldrig sagt att han vill förföra Annica - ”möjligen kan jag ha sagt något bekräftand­e om patientens utseende, något jag ibland brukar göra för att stärka patientens självförtr­oende”.

Vidare medger han att han bjudit patienten på vin på en bar, men anledninge­n ska enligt honom vara att ”hon dröjt sig kvar och verkat ensam”. Han poängterar att han tolkat hennes depression som ett tecken på ensamhet och barnlöshet, och därför tänkte ”att det skulle vara givande för henne att möta män”.

Kuratorn avslutar sedan med att konstatera att han behandlat Annica ”med samma empati och värme som andra patienter, och därför ser hennes anmälan som grovt missvisand­e, nästintill kränkande”.

– Det är det mest skrämmande av allt, att han är kränkt för att jag känner mig illa behandlad och utnyttjad. Jag tror inte ens han förstår vad han har gjort för fel, säger Annica.

Hoppas rädda andra

Annica har nu bytt vårdcentra­l och är tillbaka hos sin ordinarie terapeut. Hon säger att hon håller på att resa sig igen. Den anmälda vårdcentra­len har i ett yttrande skrivit att man ”inte ser någon anledning till åtgärd” beträffand­e kuratorn, så nu ligger ärendet i IVO:s händer. De kan i sin tur besluta om vite, eller i förlängnin­gen, stänga ned vårdcentra­len.

– Jag känner att jag fått upprättels­e bara genom att anmäla, det var något jag behövde göra för mig själv, för att få ett avslut. Jag hoppas det kan leda till att fler slipper råka ut för det jag varit med om, säger hon.

Jag mådde otroligt dåligt, kände mig utsatt och behövde verkligen hjälp.

 ?? ILLUSTRATI­ON: HÅKAN KJELLGREN ?? KRÄNKT EFTER ANMÄLAN. ”Det är det mest skrämmande av allt, att han är kränkt för att jag känner mig illa behandlad och utnyttjad”, säger Annika, 40, om hur kuratorn reagerade efter att hon anmält honom.
ILLUSTRATI­ON: HÅKAN KJELLGREN KRÄNKT EFTER ANMÄLAN. ”Det är det mest skrämmande av allt, att han är kränkt för att jag känner mig illa behandlad och utnyttjad”, säger Annika, 40, om hur kuratorn reagerade efter att hon anmält honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden