Mitt i Vasastan

Stadsbibli­otekets renovering för dyr

Vill bygga ut – men inte för dyrt

- Mimmi Epstein

Staden kan tvingas att lägga ner de stora planerna på att renovera och utöka Stadsbibli­otekets verksamhet. Notan blir för dyr. Nu ska två alternativ undersökas.

Stadsbibli­oteket behöver rustas upp och tillgängli­ghetsanpas­sas. Om detta råder inga tvivel. Men om man ska utveckla och utöka de publika lokalerna är en ekonomisk fråga. Det första förslaget blir för dyrt.

Nu utreder fastighets­kontoret och kulturförv­altningen därför två olika alternativ parallellt. Ett där man tar basarerna i gatuplan, där bland a nnat McDonald’s och 7-Eleven ligger i dag, till biblioteke­ts verksamhet och ett billigare där man ”bara” renoverar biblioteke­t invändigt och bygger en ny entré.

– Vi väljer att utreda två alternativ parallellt eftersom vi ser ett stort värde med nya ytor och kontakt med Sveavä- gen. Vi vill inte släppa visionen om en utbyggnad men samtidigt finns det gränser för vad det får kosta, säger Roger Mogert (S) kultur- och stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Nu vill fastighets­kontoret och kulturförv­altningen ha mer pengar för att ”ta fram två jämförbara systemhand­lingar och presentera ett väl genomarbet­at och ekonomiskt hållbart förslag till genomföran­debeslut”.

En hel del andra byggprojek­t i staden har blivit dyrare för staden än det var tänkt, påverkar det?

– Ja. Vi har dessutom ärvt projekt som har haft en alldeles för låg kostnadska­lkyl från början. Vi håller extra koll på Stadsbibli­oteket.

Många menar att ett huvudbibli­otek borde byggas någon annanstans, är det ett alternativ?

– För ett tiotal år sedan var frågan uppe och man kom fram till att det skulle förbli huvudbibli­otek. Men det kan vara att vi så småningom hamnar där, säger Roger Mogert.

Om det skulle bli så, har du idéer om var ett nytt huvudbibli­otek borde ligga?

– Jag tycker att det är för tidigt att resonera om. Men tidigare pratade man ju bland annat om Slussen, där det ju oavsett behövs någon form av kulturhus.

Det första ombyggnads­förslaget blir för dyrt. Nu kollar staden i stället på två renovering­salternati­v för Stadsbibli­oteket och McDonald’s kan bli kvar på Sveavägen. Vi väljer att utreda två alternativ parallellt eftersom vi ser ett stort värde med nya ytor och kontakt med Sveavägen.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? FÄRDIGRENO­VERAT 2021. Två alternativ för renovering av Stadsbibli­oteket utreds parallellt. Hösten 2018 kommer det att stå klart vilket det blir. Projektet planeras vara genomfört i slutet av 2021.
ARKIVFOTO: LINDA GREN FÄRDIGRENO­VERAT 2021. Två alternativ för renovering av Stadsbibli­oteket utreds parallellt. Hösten 2018 kommer det att stå klart vilket det blir. Projektet planeras vara genomfört i slutet av 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden