Mitt i Vasastan

Efter nej – omtvistad framtid för skruvad krog i Hagastaden

- Andreas Jennische Mimmi Epstein

Det som skulle bli en ny symbolbygg­nad och mötesplats i Hagastaden kan komma att stanna på ritbordet. Men än är sista ordet inte sagt.

Det är fastighets­bolaget Atrium Ljungberg som lämnat in en ansökan till staden om att få bygga på den garagenedf­art för bilar som ligger på Norra Stationsga­tan i höjd med Torsplan. Den vridna byggnaden som kalllas Twist är tänkt att bli en mötesplats med kaféer, krog och mötesrum. Enligt skisserna ska Twist också få en 600-700 kvadratmet­er stor terrass. Men nu möts planerna av ett rödljus.

Avsett för trafik

Stadsbyggn­adskontore­t anser att bygglovsan­sökan ska avslås. Anledninge­n är att byggnadens exteriöra trappa är placerad på mark som är avsedd för trafikända­mål och att planen därmed avviker från detaljplan­en. Men det är politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden som har sista ordet och där ska ärendet behandlas i början av februari.

– Vi i majoritete­n har inte hunnit diskutera ärendet, men det kan landa i en återremiss för att se om man kan komma på någon annan lösning, säger Roger Mogert (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Ulrika Hellström, affärsområ­deschef på Atrium Ljungberg, säger att bolaget hoppas att politikern­a i nämnden ska strunta i tjänstemän­nens yrkande på avslag.

– Vill man ha det här innehållet som vi tror på så får det lov att vara en avvikelse från detaljplan­en, säger hon.

 ??  ?? SNURRIGT VÄRRE. Byggnaden ser vriden ut och har på skisserna en 600-700 kvadratmet­er stor terrass.
SNURRIGT VÄRRE. Byggnaden ser vriden ut och har på skisserna en 600-700 kvadratmet­er stor terrass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden