Mitt i Vasastan

Läsarnas reseberätt­elser

- LÅT STÅ?

Reser vi stockholma­re oss för äldre på buss och tunnelbana? Många har reagerat på vår artikel förra veckan och vi ser en tydlig tendens i era svar. Unga män med invandrarb­akgrund tycks vara artigast i den här staden! Vårt tips är fortfarand­e: Vill du sitta? Knacka någon på axeln – de ser dig kanske inte.

Klockan är c:a 11.00 och jag åker den röda linjen in mot T-Centralen. Lägger strax därefter märke till en äldre dam, som jag frågar om hon vill sitta istället för mig. “Ja tack, jag har så ont i ett ben”, säger hon. Jag reser mig därför upp och erbjuder henne min plats. Jag är sedan barnsben uppfostrad till detta. Det är bara det att även jag har ont i ett ben och är 71 år gammal, men jag tror att den andra damen behöver min plats bättre.

En medelålder­s man som sitter på sätet intill uppfattar troligtvis situatione­n – att jag, en äldre dam reser sig upp för en annan äldre dam. Jag tror i alla fall att han reagerar på detta, eftersom han ser något besvärad ut och börjar titta ut genom fönstret. Kanske tänker han att han borde ha rest sig upp istället? Det kan man kanske tycka, eller varför inte någon av ungdomarna eller någon av de övriga alldeles i närheten(?), men de sitter mest hela tiden upptagna med sina mobiler.

Jag vill tillägga att det händer även mig emellanåt att någon reser sig upp och erbjuder sin plats. Vilka är då dessa personer som är så artiga och uppmärksam­ma? Jo, oftast yngre män och även tjejer med rötterna troligtvis i andra kulturer. Jag blir så glad och tacksam när det inträffar. Jajja

Yngre stockholma­re med annat ursprung än det svenska reser sig ofta och erbjuder plats. Gunilla Lundborg

De tar inte heller av sina ryggsäckar eller slutar skreva när någon sätter sig

intill. Jennie Landegren Jag tror att resultatet blivit ett annat om det var män som var testpilote­r. Människor är nog artigare mot kvinnor, tror jag. Jag håller helt med den testpilot som sa att de som är artigast är unga män med invandrarb­akgrund, verkar som om de har bättre uppfostran. Kan det vara så? Jag brukar säga till om jag behöver sitta men visst blir folk sura ibland. En gång bad jag en mamma ta sitt barn i knät så att jag kunde sitta. Det gjorde hon, men en annan tjej blev sur och erbjöd barnet sin plats och tittade surt på mig.

Gabriel Marx, Bromma Jag håller med den dam som sa att yngre män med utländsk bakgrund (som jag antar att de har) är de som erbjuder sin plats. Sällan någon på buss överhuvudt­aget men på T-bana. Lika ofta får jag stå. Men eftersom jag har en positiv läggning så tänker jag: ja, ja de tycker jag ser för ung ut, tack för det, eller sitt ni som har jobbat hela dagen (!) jag kan stå. Ett förslag till SL vore att busschauff­ör/tunnelbane­förare i sin högtalare påminner de resande att lämna plats för pensionäre­r/de som har behov. Alltför ofta sitter det både barn (med föräldrar) och unga på de prioritera­de platserna trots att det finns andra platser lediga. Jag klandrar inte barn och unga, det är föräldrarn­a som inte lärt dem! Titti Krogh

Jag (89 år gammal) har själv ett antal gånger blivit erbjuden sittplats vid resor på tunnelbana och buss. Men blivit något generad eftersom det alltid varit kvinnor som erbjudit plats. Enligt gammal sed skall det ju vara tvärtom: Män skall ge företräde till kvinnor. Och än mer generande är att det med få undantag handlat om kvinnor med uppenbart utländsk bakgrund som erbjudit sittplats. Inget bra betyg för Sverige. Kanske något för alla invandring­sfientliga att fundera på. Olle

Jag är glatt överraskad hur ofta jag blir erbjuden plats. Anonym

Det brukar gå bra när man säger till, gått med kryckor/krycka senaste året. Inte ofta någon reser sig självmant.

Anonym

En sommardag för några år sedan åker jag 1:ans buss från Hötorget mot Gärdet, sitter på sätet vid mittendörr­en, det är mycket folk, det är varmt, då kommer en dam släpandes på kassar, då reser jag mig upp och erbjuder henne att sitta på min plats, då får jag följande svar, med hög röst och aggressivt tonfall: Du ska inte tro att jag är såååå gammal, bara för att jag är gråhårig!!!! Jag reser mig ALDRIG mer för nån och måtte hon aldrig få nån sittplats! Vivan

Alla som köpt färdbiljet­t har rätt att sitta i tunnelbane­tåget. Det är inte självklart att man ska lämna sin plats åt någon annan. Det kan finnas olika orsaker varför yngre personer blir sittande istället för att lämna över sin plats åt någon som inte orkar stå. Jag är pensionär och lämnar min plats när jag ser att någon annan behöver sitta. Men det vore ju skönt att slippa trängas och att varje passagerar­e som köpt en färdbiljet­t kunde få en sittplats. I dag är det dyrt att åka kommunalt och då kan man begära att få valuta för pengarna. Men som det är nu så ska man naturligtv­is vara hygglig och ge sin plats åt den som behöver den bättre.

Pennan

 ??  ?? Bryr sig stockholma­rna om att resa sig upp för gamla? Vi undersökte genom att åka tunnelbana med bland andra Mari-Anne Wiman.
Bryr sig stockholma­rna om att resa sig upp för gamla? Vi undersökte genom att åka tunnelbana med bland andra Mari-Anne Wiman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden