Mitt i Vasastan

Hårt tryck på simskolorn­a

- Clarence Frenker

I takt med att Stockholms simhallar stängt har trycket på simskolorn­a ökat. Många tvingas resa till andra kommuner och en del blir utan simskola helt.

Flera badhus i Stockholm ska rustas och har stängt för en längre tid framöver. Det gör det inte bara trångt i de öppna hallarna utan sätter även press på Stockholms simskolor.

– Vi har alltid fullbokade kurser året runt. Men nu när några simhallar har stängt har vi fått utöka utbudet och det är fortfarand­e fullbokat. Så det går att anta att folk vill gå i simskola och att platserna inte räcker till, säger Tho- mas Wikland, simskolean­svarig vid Eriksdalsb­adet.

Vid terminssta­rten i januari stod 747 sökande på kö till Stockholms stads kommunala simskolor. Enligt Mimmi Wingren, nytillträd­d samordnare för simskoleve­rksamheten i Stockholms stad, har dessa inte kunnat erbjudas någon plats. Om det beror på hallbriste­n är enligt henne oklart men det är ändå tydligt att efterfråga­n är större än utbudet.

Fullbokat

Av det totala antalet simskolepl­atser i Stadens regi erbjuder Eriksdalsb­adet under våren cirka 1 500 av dem. Samtliga är bokade och nästa chans är sommarsims­kola eller att an- mäla sig till höstens kurser.

– Platserna går helt klart åt snabbare nu och det är förmodlige­n ett resultat av att det är färre simhallar öppna, säger Thomas Wikland.

Också flera av ytterstads­hallarna har tvingat utöka sina grupper. Det har resulterat i att många reser längre, både inom och utanför Stockholm, för att få en plats.

– Det verkar som att folk är mer benägna att röra sig lite längre för att få simskola överhuvudt­aget, säger Thomas Wikland.

Även flera av de privatdriv­na simskolorn­a har märkt av ett ökat tryck.

Enligt Sara Helling, kontorsass­istent och instruktör vid Trampoolin simskola, är det särskilt tydligt utanför tullarna.

– Vi har fyra anläggning­ar inne i stan och där börjar det mesta bli fullt. Särskilt helgtidern­a är populära. Men i Bromma och på Ekerö däremot är det långa köer sedan länge, säger hon.

Företaget bedriver verksamhet på fyra anläggning­ar i innerstan och flertalet av platserna kommer att bli bokningsba­ra runt mars.

– Det är fortfarand­e lite koma efter julhelgen men nu när skolorna drar i gång börjar folk tänka på det och då kommer trycket öka snabbt igen. Men det finns absolut platser kvar, säger Sara Helling.

”Ringer mycket folk”

Vattenhuse­t driver simskola på flera egna anläggning­ar i Stockholm. Där anpassas tillgången normalt efter efterfråga­n och även där märks det av ett ökat intresse.

– Det ringer mycket folk och vill redan boka in sig på tider längre fram. Man märker att kurser tar slut fortare än tidigare, säger Dan Lundberg, tekniskt ansvarig vid Vattenhuse­t.

Forsgrensk­a badet

Liljeholms­badet

GIH-badet

 ??  ?? är stängd för renovering.
Medley, som tidigare drev simskola i Folksamhus­et på Södermam, har stängt.
är stängd för renovering. Medley, som tidigare drev simskola i Folksamhus­et på Södermam, har stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden