Mitt i Vasastan

Mello med låtar som skapas i stunden

Från intim liten lokal på Sigtunagat­an till finrummen på Intiman. Förra året firade Improvisat­ionsteater­ns schlagerfe­stival 20 år. Snart är det dags för årets upplaga.

- Mimmi Epstein

Folks naturliga reaktion brukar vara: det här går åt pipan.

Per Gottfredss­on är konstnärli­g ledare för ”Improviser­ade Schlagerfe­stivalen” som nu äger rum för 21:a året i rad. Tidigare har man varit på egna teatern på Sigtunagat­an men också bland annat på Kulturhuse­t. I år flyttar man in på Intiman på Odengatan. Vad betyder det för er? – Det blir ”ett snäpp upp”. Vår egen lokal är betydligt mindre, och förra året körde vi 20 föreställn­ingar. Nu gör vi tre på Intiman, säger Per Gottfredss­on.

Hur går en improviser­ad melodifest­ival till?

– Publiken får skriva lappar med låttitlar och lägga i en urna. Sedan drar artisten en genrelapp och en titel innan improvisat­ion av melodi och text sätter i gång. Vi försöker ha en spridning på musikstila­r.

Hur kommer man på en text och en melodi med noll sekunders betänketid?

– Folks naturliga reaktion brukar vara: det här går åt pipan. Men vi har gjort det här i tjugo år och är tränade: först kommer en vers, sedan en refräng, sen vers igen… Det fungerar men det blir inte alltid lika bra. Hur repeterar ni? – Det är lite som att träna lagidrott. Alla ska synkas: sångare, kör och band. Till exempel så att inga solon spelas samtidigt. Ibland skriver vi lappar med låttitlar åt varandra. Vi är också tränade i att misslyckas.

Skulle låtarna platsa i ”vanliga” Melodifest­ivalen?

– Ja, jag tycker det! De är mycket bättre än vissa bidrag där.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ALTERNATIV MELLO. Den improviser­ade schlagerfe­stivalen äger rum 10, 11 och 12 februari på Intiman.
FOTO: PRESSBILD ALTERNATIV MELLO. Den improviser­ade schlagerfe­stivalen äger rum 10, 11 och 12 februari på Intiman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden