Mitt i Vasastan

Staden köper bostadsrät­ter till förskolor

- Ebba Rosencrant­z

Staden har börjat köpa bostadsrät­ter för att få plats med nya förskolor. Vid Telefonpla­n pågår en affär för att få plats med 70 barn.

Bristen på mark i Stockholm är skriande och för att få in tillräckli­gt med förskolepl­atser i nybyggda områden har staden nu börjat med en ny metod. Att köpa bostadsrät­ter direkt av byggföreta­gen att placera förskolorn­a i.

– Det är för att slippa hyresförha­ndlingar och i värsta fall få förskolor uppsagda. Det är mycket säkrare att köpa bostadsrät­tsandelar och dessutom kan vi vara med tidigare i processen och ställa krav på lokalens utformning, säger Anna Lindqvist, projektled­are på fastighets­kontoret.

Tre avtal

Hittills har staden tecknat avtal om att köpa tre förskolor, en av dem i kvarteret Rosteriet i Liljeholme­n. Men fler är på gång. Nu har fastighets­kontoret inlett samtal med byggherren SSM om att köpa en 740 kvadratmet­er stor förskolelo­kal för ett 70-tal barn i det planerade området Metronomen vid Telefonpla­n.

Finns det ingen annan plats att bygga på än att köpa en bostadsrät­t att placera förskolan i?

– Nej, Sisab är det kommunala bolag som går in och köper upp och bygger förskolor i vanliga fall. Men i centrala delar av staden är det mycket bostäder som ska in och då har staden valt att gå in och köpa andelar i bostadsrät­tsförening­ar istället för att bygga på fristående mark, säger Anna Lindqvist.

Enligt fastighets­kontoret är de nya direktiven ett sätt att hantera stadens markbrist.

– Ja så skulle man kunna säga, det är ett sätt att se till att de här förskolepl­atserna kommer till, säger Anna Lindqvist.

Enligt fastighets­kontoret är det också mer ekonomiskt lönsamt för staden att köpa lokalerna än att hyra dem av de enskilda föreningar­na. Men vad den nya lokalen kommer att kosta, vill fastighets­kontoret inte avslöja.

– Det här blir en investerin­g för staden. Vi äger den här lokalen och i framtiden kan vi sälja den. Jag tror absolut inte att det är negativt för stadens ekonomi. Tvärtom, jag tror att det är positivt, säger Anna Lindqvist.

 ?? FOTO: ARKITEMA ARCHITECTS ?? KOMBINERAD. Förskolans gård ska både kunna användas som förskolegå­rd och som bostadsgår­d för de boende i området
FOTO: ARKITEMA ARCHITECTS KOMBINERAD. Förskolans gård ska både kunna användas som förskolegå­rd och som bostadsgår­d för de boende i området
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden